FunBox > Lajk

MEKSIKANKA proglašena za NAJBOLJEG šefa KUHINJE na SVETU: Razvila je LIČNI RECEPT za veknu HLEBA

Nekoliko godina je u Londonu radila sa italijanskim kuvarom Đorđem Lokatelijem, a onda je u Meksiku otvorila i sopstveni restoran Roseta

Autor: K1 info/Index.hr

08/05/2023 > 21:47

podeli vest:

MEKSIKANKA proglašena za NAJBOLJEG šefa KUHINJE na SVETU: Razvila je LIČNI RECEPT za veknu HLEBA
Foto: PrintscreenYoutube/ 50 Best Restaurants TV


Meksikanka Elena Rejgadas izabrana je za najboljeg ženskog šefa kuhinje za 2023. godinu, prema izboru internet stranice World's 50 Best restaurants", koja rangira svetske restorane na osnovu kvaliteta hrane i usluge.

- Kao ključna osoba iza jednog od najslavnijih restorana u Meksiku, Elena Rejgadas provela je većinu vremena razmišljajući o tome kakva bi trebalo da bude uloga kuvara u 21. veku. Njeno duhovno preispitivanje dovelo ju je ne samo do toga da u svojim jelovnicima u Roseti odražava bioraznolikost Meksika i njegove bogate kulture, već i do razvoja inicijativa koje pomeraju granice onoga što restoran može da bude u modernom svetu - navodi se u sopštenju.

Ko je Elena Rejgadas?

Rođena u Meksiku 1976. godine, Elena Rejgadas je bila fascinirana pisanom rečju, te je tako završila studije engleskog jezika i književnosti na Nacionalnom autonomnom univerzitetu Meksika. Međutim, nakon diplome odlučila je da se okrene svojoj drugoj ljubavi – kuvanju. Upisala je tada Francuski kulinarski institut u Njujorku (sada Međunarodni kulinarski centar).

Otišla u London

Strast za novim ukusima i receptima odvela ju je u London, gde je provela nekoliko godina radeći sa italijanskim kuvarom Đorđem Lokatelijem u njegovom popularnom restoranu s Mišelinovom zvezdicom Locanda Locatelli.

Elena Rejgadas je, zahvaljujući učenju s mentorom, prisvojla neke od ključnih principa italijanske kuhinje, kao što su poštovanje sastojaka, ali i gostoljubivost, a sve ove lepe manire ponela je nazad u svoju domovinu. U Meksiku je otvorila i sopstveni restoran Roseta.

Veliku pažnju pridaje hlebu

Bila je među prvima u Meksiku koji su shvatili važnost hleba kao dela prefinjenog obroka. Proučavajući drevne zanatske tradicije pečenja i vraćajući tehniku ​​spore fermentacije, ova Meksikanka je razvila lični recept za veknu hleba.

Roseta se 2012. godine proširila u La Panadería de Rosetta, pekaru u kojoj verni gosti i publika mogu da kupe Elenine kreacije. Restoran Roseta je uvršten u osam izdanja liste 50 najboljih restorana u Latinskoj Americi, a takođe se prvi put pojavljuje na proširenoj listi 50 najboljih svetskih restorana 2022. i to na 60. mestu.

 

Ostavite komentar