Vesti > Srbija

OVO JE NAJNOVIJA PROGNOZA: Pljuskovi se noćas PREMEŠTAJU ka ovim DELOVIMA SRBIJE!

Uticaj ciklona nastaviće se i dalje nad Srbijom

Izvor: K1info/telegraf.rs

Autor: Nemanja Negovanović

04/10/2024 > 22:12

podeli vest:

OVO JE NAJNOVIJA PROGNOZA: Pljuskovi se noćas PREMEŠTAJU ka ovim DELOVIMA SRBIJE!
Nevreme u Beogradu i devojka sa kišobranom u ruci - Foto: Shutterstock


Srbija je i dalje pod uticajem ciklona, koji je doneo katastrofalne padavine, poplave i bujice regionu i razorio severne delove Hercegovine, pri čemu ima i velikog broja mrtvih.

Srećom, padavine su na ugroženom predelu prestale i došlo je do smirivanje vremena, tako da se padavine sličnog intenziteta na ovom području ne očekuju.

Padavine su zahvatile i Srbiju i bile su obilnije na severu i na zapadu Srbije, ali ni te padavine nisu bile ni približnog intenziteta onim u BiH.

Uticaj ciklona nastaviće se i dalje nad Srbijom, uz padavine.

Srećom, našoj zemlji ne prete padavine ogromnih razmera kao u regionu, iako je bilo obilnih i biće ih i dalje u određnim delovima zemlje noćas, pa je zbog toga neophodno redovno pratiti državne i nadležne službe i ponašati se u skladu sa njihovim najavama i upozorenjima.

Foto: Shutterstock

 

U toku poslepodneva temperature su se kretale od jesenjih 14 stepeni u Vojvodini i 15 u Beogradu i Valjevu, do čak 28 stepeni u Dimitrovgradu, a upravo je hladni front odgovoran za ogromne temperaturne razlike.I dok su temperature na jugu i istoku Balkana i jugu i jugoistoku Srbije prave letnje, zbog strujanja tople vazdušne mase sa severa Afrike, na severu i zapadu Balkana i severu i zapadu Srbije su prave jesenje, dok u oblasti Alpa i u planinama Slovenije veje i sneg.

I dok su temperature na jugu i istoku Balkana i jugu i jugoistoku Srbije prave letnje, zbog strujanja tople vazdušne mase sa severa Afrike, na severu i zapadu Balkana i severu i zapadu Srbije su prave jesenje, dok u oblasti Alpa i u planinama Slovenije veje i sneg.

Ogromne količine snega pale su u Alpima, dok je oblast Jadrana i zapad Balkana pogodila vea snažna oblačnost sa vrlo obilnim kišama, poplavama i bujicama.

Nakon severa i zapada Srbije, talas padavina sa da se premešta dalje na istok.

U toku večeri kiša i pljuskovi premeštaće se iz Podrinja preko Srema i Bačke dalje ka severu Banata, a biće ih ponegde i na jugoistoku Srbije.

I dok će padavine na severu i zapadu Srbije polako slabiti, ponegde i prestajati, na jugu, jugioistoku i istoku Srbij očekuje se od 10 do 30, lokalno i do 40 litara kiše po kvadratnom metru.

Foto: Shutterstock

 

U Srbiji u subotu oblačno, povremeno sa kišom i pljuskovima, na jugu i na istoku Srbije pljuskovi će biti praćeni i grmljavinom.

Na severu i zapadu biće uglavnom suvo, ponegde sa kišom.

Duvaće slab do umeren severni i severoistočni vetar, na jugu slab, jugozapadni.

Jutarnja temperatura od 8 do 16 stepeni, u Beogradu 11 stepeni, maksimalna dnevna od 15 na severozapadu do 23 stepeni na jugu Srbije, u Beogradu do 17 stepeni.

U Srbiji u nedelju umereno do pretežno oblačno, povremeno sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Biće i svežije.

Početkom sledeće sedmice stabilizacija vremena, da bi sredinom nedelje usledili prolazno pogoršanje vremena.

Nakon toga vreme će biti stabilno ui sunčano, ali i nalik letnjem, jer će temperatureići i iznad 25 stepeni.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar