FunBox > (Ne)potrebno znanje

Analiza PRAISTORIJSKIH keramičkih posuda otkrila da su naši PRADAVNI preci jeli - KAVIJAR!

Pretpostavljalo se da je kavijar relativno skoro postao stavka na ljudskom meniju, ali nedavna otkrića menjaju istoriju gastronomije

Izvor: K1info

10/07/2023 > 20:00

podeli vest:

Analiza PRAISTORIJSKIH keramičkih posuda otkrila da su naši PRADAVNI preci jeli - KAVIJAR!
Foto: Pixabay.com


Od 1960. do 1966. godine, američka publika je sa velikim simpatijama pratila crtanu televizijsku seriju "Porodica Kremenko" (The Flintstones), dvojca Hana-Barbera. Smeštena u grad iz modernog kamenog doba, serija je uključivala mnoge zabavne predstave o savremenim tehnologijama i pogodnostima: neke od njih su kosilice koje pokreću dinosaurusi biljojedi, a tu je i oktoposaurus koji u lokalnoj kuglani automatski namešta čunjeve svojim pipcima.

Vilmina "pisaća mašina" se oslanjala na pticu koja ukucava njene poruke u kamene ploče, dok su rebitosaurusove zečje uši bukvalno delovale kao TV antene. Ovi tehnološki izumi učinili su da praistorija izgleda veoma zgodno.

Naravno, arheolozi tek treba da otkriju oktoposauruse i rebitosauruse u ljudskim naseljima iz kamenog doba. Ali nedavno su naišli na prisustvo jedne namirnice koja je otmena - kavijara.

Danas su šampanjac i kavijar obeležje višeg ekonomskog statusa. Kavijar košta oko 90 dolara po unci (1 unca je 28,35 grama), ali cene varijaju u zavisnosti od rezervi.

Na samom kraju nalazi se Strottarga Bianco, poznat i kao albino kavijar. Njegova cena iznosi neverovatnih 568 dolara za kafenu kašičicu. Jasno je da je kavijar ona vrsta grumanluka za koju je potrebno izdvojiti veliku sumu novca da bi se u njoj uživalo.

Možda se zbog toga pretpostavljalo da je kavijar relativno skoro postao stavka na ljudskom meniju. Ali arheološko nalazište u Brandenburgu u Nemačkoj, preokreće sve što znamo o istoriji gastronomije i, tačnije, uživanju u ribljoj ikri.

Nemačko arheološko nalazište Friesack 4 datira od pre najmanje 6.000 godina. Do sada su naučnici sa lokacije pronašli oko 150.000 artefakata za proučavanje. Ovi artefakti uključuju i keramičke posude za kuvanje stare 4.000 godina.

Nova tehnika analize, proteomika, pomaže istraživačima da otkriju šta se kuvalo u ovim loncima. Proteomika omogućava naučnicima da proučavaju skupove proteina kako bi utvrdili koliko su stari i od kojih životinja potiču.

Za istraživanje kavijara, istraživači su izolovali više od 300 proteina. Uporedili su ih sa svežim ribljim tkivom i ikrom, potvrđujući prisustvo ovih sastojaka.

Foto: Pixabay.com

 

Do sada je proteomika dala iznenađujuće rezultate kada su u pitanju proteini pronađeni u praistorijskim posudama za kuvanje. Zauzvrat, ovi nalazi menjaju istoriju gastronomije. Štaviše, oni takođe dodaju važne stranice u praistorijski kuvar.

Na primer, hrana koja se smatrala da pripada novijem vremenu, zapravo vuče duboke korene iz kamenog doba. O kojoj hrani je reč? Sve od preliva za salatu, do sira i bujona od kostiju. A sada možemo da dodamo i kavijar na tu listu.

Možda pravi Fred i Vilma nisu mogli da se oslone na dino kosilice i pisaće mašine sa pticama, ali su shvatili šta pripada vrhunskoj kuhinji.

Ostavite komentar