Kultura i umetnost > Film/Serija

Zašto Met Stoun MRZI FILM na kome je toliko dugo radio?

Proces proizvodnje zahtevao je rad u smenama od 20 sati, što je jedan od tvoraca serije "South Park" nazvao najgorim periodom u životu

Izvor: K1info

21/04/2023 > 20:02

podeli vest:

Zašto Met Stoun MRZI FILM na kome je toliko dugo radio?
Foto: Tanjug/Chris Pizzello/Invision/AP, File


Mali broj kreativnih dueta imao je toliki uticaj u svetu moderne animacije kao Met Stoun i Trej Parker. Vizionari koji stoje iza kultne serije "South Park" doneli su jedinstven pristup koji je izvrnuo ruglu političke strukture i sve gore političke trendove. Upravo zbog toga se "South Park" redovno navodi kao ogledalo koje ne propušta da odrazi licemerje Amerike.

Dok su prve sezone animirane serije donosile oštre kritike savremenog društva, poslednje su naišle na pomešani prijem kod fanova i kritičara. Najnovija sezona objavljena je ranije ove godine i u njoj su se dotakli mnogih aktuelnih tema - od antisemitizma Kanjea Vesta do ChatGPT-a. U stvari, epizodu o veštačkoj inteligenciji je delimično napisao ChatGPT, što je čini važnim eksperimentom u trenutnoj klimi.

Pored serije, Stoun i Parker su radili i na nekoliko drugih projekata - uključujući "Cannibal! The Musical" i "Orgazmo". Međutim, postoji jedan film koji je dobio dosta kritika od svojih stvaralaca, posebno Stouna.

U pitanju je komedija "Team America: World Police" iz 2004. - pronicljiva satira koja parodira komercijalne akcione filmove i ispituje sveprisutni uticaj Amerike na globalnu politiku.

Tokom jednog intervjua, Stoun je otkrio svoj prezir prema lutkama i tvrdio je da je proces proizvodnje bio toliko naporan da je bio spreman da digne ruke od svega. Govoreći o stresu, on je rekao:

- Bio je to najgori period u mom životu - nikada više ne želim da vidim lutku. To mi je uništilo sve ozbiljne veze. Postaješ druga osoba, stalno si pod stresom i ne obraćaš pažnju ni na šta drugo - kaže Stoun.

Na pitanje o izazovima snimanja dugometražnog filma sa lutkama, Stoun je istakao kako je morao da radi u smenama od 20 sati da bi se projekat završio.

- Radiš 20 sati dnevno, gutaš pilule za spavanje kada pođeš u krevet i piješ kafu da bi ostao budan. Osećaš se kao g**no, niko od prijatelja te ne voli, roditelji te ne vole, ali na kraju imaš film - objašnjava Stoun i nastavlja:

- Ne znam zašto smo mislili da bi snimanje lutkarskog filma moglo da bude zabavno. Bilo je zaista teško jer one ništa ne mogu same da urade.

Iako su njegove pritužbe na produkciju definitivno opravdane, projekat se na kraju isplatio pošto je "Team America: World Police" bio dobro primljen od strane kritike i imao je komercijalan uspeh.

Ovo ostvarenje danas je važan deo popularne kulture i deo nasleđa tvoraca serije "South Park".

 

Ostavite komentar