Kultura i umetnost > Film/Serija

Ovogodišnje POČASNE Oskare za ŽIVOTNO DELO dobijaju Mel Bruks i Anđela Baset

Počasnog Oskara dobiće i Mišel Sater, direktorka umetničkih programa Instituta Sundance, kao i montažerka Karol Litlton

Izvor: K1info/index.hr

27/06/2023 > 22:09

podeli vest:

Ovogodišnje POČASNE Oskare za ŽIVOTNO DELO dobijaju Mel Bruks i Anđela Baset
Foto: Tanjug/Richard Shotwell/Invision/AP, AP Photo/Chris Pizzello, File File,


Glumački veteran Mel Bruks (97) dobiće počasnog Oskara za životno delo, više od pola veka pošto je osvojio nagradu za najbolji originalni scenario za film "The Producers" (Producenti), najavila je Akademija filmskih umetnosti i nauke u ponedeljak.

Glumac, producent i scenarista Mel Bruks nezaboravno je istakao Adolfa Hitlera u svojoj satiri "The Producers", razotkrio rasnu netrpeljivost u vesternu "Blazing Saddles" (Vruća sedla) i ismejavao horor filmove u komediji "Young Frankenstein" (Mladi Frankenštajn). Jedan je od retkih koji su osvojili nagrade Oskar, Emi, Toni i Gremi, koje se zajednički nazivaju EGOT, u karijeri dugoj osam decenija.

Bruks će primiti svoju zlatnu statuu na ceremoniji u Los Anđelesu u novembru, zajedno sa drugim zvezdama, uključujući Anđelu Baset.

Anđela Baset (64) dva puta je bila nominovana za Oskara - za lik Tine Tarner u filmu "What's Love Got to Do with It", a ranije ove godine nominovana je za film "Black Panther: Wakanda Forever".

- Tokom svoje decenijama duge karijere, Anđela Baset nastavila je da pruža nezaboravne role koje postavljaju nove standarde u glumi.

- Mel Bruks obasjava naša srca svojim humorom, a njegova ostavština ima trajan uticaj na svaki aspekt zabave - rekla je Džanet Jang, predsednica Akademije filmskih umetnosti i nauke.

Počasni Oskari dodeljuju se svake godine za životno delo, a 2009. godine izdvojeni su u zaseban događaj kako bi se smanjio gust raspored glavne dodele.

Prošlog novembra među dobitnicima je bio i Majkl Džej Foks, koji je dobio počasnog Oskara zbog karijere i dugogodišnje borbe protiv Parkinsonove bolesti.

Ove godine ta nagrada ide Mišel Sater, osnivačici i direktorki umetničkih programa Instituta Sundance.

Četvrti počasni Oscar pripašće montažerki "E.T. The Extra-Terrestrial" Karol Litlton.

Četrnaesta dodela Governors Awards održava se 18. novembra.

Ostavite komentar