Kultura i umetnost > Film/Serija

Spajk Li PROZVAO KRITIČARE koji su mislili da će film "Do The Right Thing" PODSTAĆI RASNE NEREDE

Proslavljenom sineasti u nedelju je uručeno priznanje Ebert Director Award na Internacionalnom filmskom festivalu u Torontu

Izvor: K1info

11/09/2023 > 10:04

podeli vest:

Spajk Li PROZVAO KRITIČARE koji su mislili da će film "Do The Right Thing" PODSTAĆI RASNE NEREDE
Foto: Tanjug/Christopher Katsarov/The Canadian Press via AP


Spajk Li je kritikovao one koji su sugerisali da će film "Do The Right Thing" (Uradi pravu stvar) izazvati nerede kada je počeo da se prikazuje 1989. godine, istovremeno odajući počast jednom od kritičara koji su stali u odbranu filma.

Primedbe su usledile tokom uručenja priznanja Ebert Director Award, nazvanu po pokojnom filmskom kritičaru Rodžeru Ebertu, na dodeli nagrada na Internacionalnom filmskom festivalu u Torontu u nedelju.

- Vaš suprug me je podržao kada su ti medijski prokletnici tvrdili da će "Do the Right Thing" podstaći crnce na nerede, i da ovaj film ne bi trebalo prikazivati u Sjedinjenim Američkim Državama - rekao je Li dok je primao nagradu od Čaz Ebert, supruge preminulog kritičara.

Reditelj je pomenuo Dejvida Denbija i Džoa Klajna, kao dvojicu kritičara koji su najviše bili protiv filma, a koji se smatra jednim od najboljih filmova ikada snimljenih.

Par je napisao, prisetio se Li, da čitaoci treba "da se mole Bogu da se ovaj film ne prikaže u njihovom komšiluku."

Spajk Li je nastavio, dodavši:

- Borba još uvek traje. To nije fer igra.

Oskarom nagrađenom reditelju na bini su se pridružili i Kolman Domingo, Viki Krips, Patriša Arket, Pedro Almodovar i Šon Livaj, koji su takođe dobili priznanja na dodeli nagrada na Internacionalnom filmskom festivalu u Torontu u nedelju.

Ostavite komentar