Kultura i umetnost > Film/Serija

Cenzura u CRTANIM FILMOVIMA: Zašto je uklonjena "bezazlena" šala iz "Priče o igračkama 2"?

Sporna je bila scena koja nije bila u skladu sa pokretom za ženska prava

Autor: K1 info/index.hr

22/09/2022 > 07:51

podeli vest:

Cenzura u CRTANIM FILMOVIMA: Zašto je uklonjena "bezazlena" šala iz "Priče o igračkama 2"?
Foto: Youtube PrintScreen


"Priča o igračkama" spada među klasike animiranih filmova, ali čak i najveći fanovi ponekad pomešaju detalje nastavaka. Ipak, u ovom slučaju se ne radi o pobrkanim scenama, već namernoj cenzuri šale koja nije bila u skladu sa pokretom za ženska prava. 

Sa izlaskom spin-offa serijala "Priče o igračkama", animiranog filma "Baz Svetlosni", sve se više nagađa o mogućnosti snimanja petog dela, koji bi trebalo da bude poslednji, što je mnoge podsetilo na situaciju sa spornom scenom iz drugog nastavka koja je u jeku pokreta #MeToo izazvala negativne reakcije. 

U kontroverznoj sceni, koju je Pixar uklonio 2019. godine, negativac Stinki Pit uhvaćen je kako razgovara sa Barbi lutkama i uverava ih da će se sigurno "naći uloga za njih u trećem nastavku".

 

 

Na vrhuncu pokreta #MeToo upravo ovakav razgovor između producenata i glumica bio je povod za pobunu i zbog toga je prilikom izlaska BluRay izdanja Pixar, a kasnije i Disney+, uklonio spornu scenu.

Ovo nije jedina Diznijeva kontroverza kada su u pitanju ženska prava. Dizni je bio zatrpan negativnim reakcijama zbog reči u pesmi "Arabian Nights" iz crtanog filma "Aladin", koje glase: "Odseći će ti uvo ako im se ne sviđa tvoje lice."

Dizni je bio prisiljen da promeni reči.

Poslušajte sporne stihove oko 23. sekunde na linku ispod:

Ostavite komentar