Kultura i umetnost > Film/Serija

Svetu su potrebni SVETITELJI - održana premijera filma “SVETA PETKA - KRST U PUSTINJI” u Beogradu

Film “SVETA PETKA - KRST U PUSTINJI” na beogradskoj premijeri nagrađen dugim aplauzom publike, kao i blagoslovom patrijarha Porfirija

Autor: k1info.rs/tanjug

07/09/2022 > 14:43

podeli vest:

Svetu su potrebni SVETITELJI - održana premijera filma “SVETA PETKA - KRST U PUSTINJI” u Beogradu
Foto: Nebojša Tatomirov / Todor Milivojević


Posle velikog interesovanja publike i sa rasprodatim dodatnim projekcijama, sinoć je u MTS Dvorani u Beogradu održana premijera filma “SVETA PETKA - KRST U PUSTINJI” reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića.

Publika je dugim aplauzom nagradila autorsku i glumačku ekipu filma rađenog po istinitoj priči i romanu Petkana Ljiljane Habjanović Đurović.

Film “Sveta Petka - Krst u pustinji“ je prva srpsko-jordanska koprodukcija, podržana od Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, Filmskog Centra Srbije, ali i Kraljevskog filmskog centra Jordana.

Glavne uloge su poverene Mileni Predić, Milici Stefanović, Filipu Hajdukoviću, Jadranki Selec, Branislavu Tomaševiću, Danielu Siču, Andreju Šepetkovskom i Mladenu Sovilju, kao i nekolicini jordanskih glumaca.

Snimanje filma koje je trajalo šest godina, bilo je veliki izazov, ne samo za Hadži-Aleksandra Đurovića kao reditelja, već i za čitavu filmsku ekipu.

- Najveći izazov je bila hrabrost da se čovek upusti u nešto ovako, uzimajući u obzir da nešto slično nije rađeno. Mi nismo imali nikakvu referencu kako se to radi, kako može da ispadne, kako će publika da reaguje - rekao je Ðurović.

On je dodao da je film namenjen svima, bez obzira na to što je glavna junakinja pravoslavna svetiteljka i da film pre svega govori o različitosti, ljubavi, veri i nadi.

Ljiljana Habjanović Ðurović istakla je da joj je stvaranje filma pričinilo veliku radost imajući u vidu da će čitaoci knjige sada imati priliku da vide sve ono što su zamišljali tokom čitanja.

Glumac Branislav Tomašević veruje da bi ovaj film mogao otvoriti neku novu dimenziju u srpskoj kinematografiji, dok istovremeno nosi važnu poruku za sve koji se susretnu s njim.

Foto: Nebojša Tatomirov / Todor Milivojević

 

Za glavnu glumica Milenu Predić film je bio jedno veliko iskustvo, te da je na putovanjima i snimanjima imala priliku da doživi svet na jedan sasvim drugačiji način. Ona ne sumnja da će film biti dobro prihvaćen, od građana kao i od crkvene zajednice i poziva sve koji nisu u veri i koji se traže da pogledaju film, jer on budi nešto posebno i religiozno u biću. 

Projekciji filma prisustvovale su mnoge poznate ličnosti, a među njima i patrijarh Porfirije, koji je pre početka blagoslovio to filmsko ostvarenje.

Govoreći o nemerljivom značaju kanona svetitilja, patrijarh je istakao da je to neiscrpna tema za stvaranje.

Foto: Nebojša Tatomirov / Todor Milivojević

 

On se nada da će u narednom periodu biti više knjiga i filmova koji će nastaviti da približavaju život svetitelja, kao i da je sad više nego ikad u ljudskim životima potrebno prisustvo svetosti i svetaca.

- Svetu su potrebni svetitelji, otuda je veoma važno, pored toga što ih slikamo na ikonama, da pišemo i snimamo o njima. Na ovaj način, na filmskom platnu, u mnoštvu hiperprodukcije na polju filmske industrije, mi imamo prikazan jedan život svetitelja - poručio je patrijarh Porfirije.

Film "Sveta Petka - Krst u pustinji" od 08. septembra biće u redovnoj bioskopskoj distribuciji širom zemlje. 

Ostavite komentar