Kultura i umetnost > Film/Serija

Šahovska šampionka Nona Gaprindašvili POBEDILA Netflix

Netflix i gruzijska šahovska legenda nagodili su se za neobjavljeni iznos zbog navodne "seksističke" interpretacije u seriji "Damin gambit"

Autor: index.hr

08/09/2022 > 19:31

podeli vest:

Šahovska šampionka Nona Gaprindašvili POBEDILA Netflix
Foto: Hans Peters/Anefo, CC0, via Wikimedia Commons


Netflix je službeno zaključio tužbu za klevetu koju je podnela gruzijska šahovska prvakinja Nona Gaprindašvili zbog navodne "seksističke" interpretacije u seriji "Damin gambit".

Netflix i Gaprindašvili nagodili su se za neobjavljeni iznos. Sudija je prethodno odbio da odbaci slučaj u januaru 2022. posle tvrdnji Netflixa da su gledaoci znali da "izmišljena dela nemaju obavezu prema istini", kao što je slučaj i sa "Daminim gambitom".

Američka okružna sutkinja Virdžinija Filips odbacila je zahtev za odbacivanjem koji je podneo Netflix, tvrdeći da je striming gigant postupio sa "nesmotrenim zanemarivanjem" istorijske relevantnosti. "Damin gambit" takođe je spominjao Gaprindašvili po imenu i uključivao stvarne ljude i događaje.

Gruzijska šahovska legenda podnela je tužbu zbog poslednje epizode serije iz koje se može zaključiti da danas 80-godišnja Gaprindašvili nikada nije igrala takmičarski šah sa muškarcima. U tužbi je šahistkinja navela da je do 1968. godine, kada se odvija radnja te epizode, igrala protiv najmanje 59 muških igrača. Tražila je odštetu od pet miliona dolara.

Serija "Damin gambit" zasnovana je na romanu Voltera Tevisa iz 1983. godine i fokusira se na izmišljeni lik šahistkinje po imenu Bet Harmon, koju glumi Anja Tejlor-Džoj. U poslednjoj epizodi komentator spominje Gaprindašvili kada opisuje glavni lik u seriji, Bet Harmon.

"Jedina neobična stvar u vezi sa njom je njen pol. Čak ni to nije jedinstveno u Rusiji. Tu je Nona Gaprindašvili, ali ona je ženska svetska prvakinja i nikada se nije takmičila protiv muškaraca", govori komentator u poslednjoj epizodi.

Ostavite komentar