Kultura i umetnost > Film/Serija

Cvetković posvetio nagradu za životno delo osobi koja mu je SPASLA ŽIVOT:Govorio i zašto je WC BIO BITAN za jedan film..

U svetu filma se rade razne podvale, koje nisu samo nama svojstvene, kazao je Cvetković

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

12/09/2024 > 18:34

podeli vest:

Cvetković posvetio nagradu za životno delo osobi koja mu je SPASLA ŽIVOT:Govorio i zašto je WC BIO BITAN za jedan film..
Foto: Antonio Ahel/ATAImages


U emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1, Svetozar Cvetković, renomirani umetnik, podelio je svoje utiske o nedavnom priznanju koje je dobio - nagradi za životno delo na Festivalu u Nišu. 

Cvetković je istakao da postoji određena zabrinutost vezana za ovo priznanje, posebno u vezi sa pitanjem šta donosi budućnost nakon toga.

- Postoji određena zabrinutost, jer se postavlja pitanje šta dalje nakon priznanja koje je jedno od najvažnijih za glumce. Kada mi je Štimac, koji je bio u žiriju zajedno sa Mirom Karanović i Ljiljom Blagojević, saopštio da su oni doneli odluku, bio sam izuzetno srećan - rekao je Cvetković. 

Svetozar Cvetković je nagradu za životno delo posvetio Nadi Basari, a u emisiji "Kec na jedanaest" otkrio je razlog:

- Smatrao sam da imam veliki dug prema nekome ko mi je produžio život i, na neki način, dao novi život. Odrastao sam kao dete lekara i oduvek sam verovao u medicinu. U trenutku kada mi je bila potrebna medicinska pomoć, shvatio sam da moram da se posvetim svom zdravlju, ukoliko zaista želim jednog dana da primim ovu nagradu. Zato sam rekao da nagrada, koliko god da pripada meni, pripada i njoj, jer je ona omogućila da budem tu gde jesam - kazao je.

Od tog događaja prošlo je dovoljno vremena da bih sada mogao sa vremenskom distancom i hladne glave da govorim o tome. Smatrao sam da, u tih osam godina, dugujem njoj i javnosti da skrenem pažnju na ono što je najvažnije u životu i poslu – a to je da možete da stojite na svojim nogama i bavite se poslom koji volite - istakao je.

Slavni glumac je otkrio i  kako izgleda kada jedan naš film uđe u konkurenciju za strani film, i šta sve podrazumeva proces prikazivanja članovima Američke akademije.

O filmu "Turneja"...

- U vreme kada smo Tihomir Stanić i ja radili na filmu 'Turneja' Gorana Markovića, morao se pokrenuti čitav mehanizam da bi film stigao do projekcije u Holivudu. U tome smo uspeli zahvaljujući izvanrednom publicisti i njenoj agenciji, koja je radila na više filmova. Na toj posebnoj projekciji, prisustvuju članovi Američke Filmske Akademije, ali autorima nije dozvoljeno da prisustvuju. Ne daju nikakvu povratnu informaciju direktno, ali naš publicista je imao strategiju. Pošto stariji članovi Akademije obično nakon projekcije odlaze u toalet i tamo komentarišu film, ona je postavila čoveka u toaletu, i tako smo znali kakve su bile reakcije na naš film - rekao je Cvetković i dodaje:

- I u tom svetu se rade razne podvale, koje nisu samo nama sklone. U tom slučaju jeste značajno da vas što više ljudi vidi. Mene je zvao reditelj jednog značajnog Nemačkog filma posle te projekcije. Rekao je da bi on glasao za naš film, jer ga je smatrao najboljim od svih stranih filmova, ali da nije takva konstalacija u kojoj bi to moglo da se realizuje i tamo postoje razni pritisci -zaključio je Svetozar Cvetković u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1. 

BONUS VIDEO: 

 

 

Ostavite komentar