Kultura i umetnost > Film/Serija

KATALONSKI REDITELJ Mark Reća: SNIMIO SAM FILM sa Isakovićem i Trifunovićem

Triler "Divlja ruta" snimljen je na katalonskom i srpskom jeziku uz učešće Borisa Isakovića, Sergeja Trifunovića i Kemala Rizvanovića

Izvor: K1info/Tanjug

31/10/2022 > 20:49

podeli vest:

KATALONSKI REDITELJ Mark Reća: SNIMIO SAM FILM sa Isakovićem i Trifunovićem
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Retrospektiva filmova istaknutog katalonskog reditelja Marka Reće, svečano je otvorena u Jugoslovenskoj kinoteci, u subotu 29. oktobra, u organizaciji Katalonskog Instituta Ramon Llull, a cenjeni reditelj za Tanjug kaže da je snimio film sa poznatim glumcima iz Srbije Sergejom Trifunovićem i Borisom Isakovićem.

Tokom pet dana retrospektive pod nazivom "Prozori života", na repertoaru su filmovi ovog reditelja koji odražavaju specifičan duh katalonskog podneblja, povezujući tradicionalno i savremeno shvatanje života i međuljudskih odnosa.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Mark Reća, reditelj

Povodom početka retrospektive, Mark Reća je Tanjugu rekao da u svojim filmovima posmatra sve ono što nas okružuje, a to je kako naglašava pre svega život.

- Kroz tu opservaciju, odnosno posmatranje svega što je u okruženju, stvaram svoj pogled i perspektivu. Taj lični pogled je mešavina fikcije i autobiografije. Svaki film mi je bitan zato što čini deo onoga što sam proživeo. Rastemo i razvijamo se uz filmove koje kreiramo - rekao je Reća.

Kako je naveo Španija ima puno izuzetnih autora sa različitim estetikama, vizijama, filmskim jezikom.

- Španija je velika zemlja u kojoj ima mnogo ljudi. Multikulturalnost je postala osnovna mera delovanja španske kulture. U Barseloni žive ljudi na jedan način, a možda sasvim drugačije u Madridu i Sevilji... Otud raznolikost u filsmkom izrazu važnih reditelja španske kinematografije - kaže Reća.

Reća trenutno radi na tri dugometražna filma: "Divlja ruta" (Ruta Salvatge), "Kentauri noći i "Lucija i Zoran". "Divlja ruta", trenutno u postprodukciji, triler je snimljen na katalonskom i srpskom jeziku uz učešće Borisa Isakovića, Sergeja Trifunovića i Kemala Rizvanovića.

- Ne mogu mnogo da otkrivam o okolnostima nastajanja tog ostvarenja. Taj film je međusobno učenje jer se dva univerzuma, dve kulture Srpska i Katalonska spajaju.

Rođen u Hospitalet de Ljobregatu (Barselona) 1970. godine, Mark Reća je reditelj, scenarista i producent sa deset dugometražnih filmova u svojoj karijeri.

On je jedini reditelj koji je učestvovao sa filmovima na katalonskom jeziku u zvaničnoj selekciji na Filmskom festivalu u Kanu.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Mark Reća, reditelj

Njegov prvi dugometražni film "El Cielo Sube" učestvovao je na međunarodnim festivalima u Lokarnu i Veneciji 1991. godine gde je dobio jednoglasno priznanje kritike.

Pošto je prisustvovao projekciji filma na Međunarodnom filmskom festivalu u Lokarnu, Manoel de Oliveira izjavio je da je film Marka Reće jedan od najlepših filmova koje je ikad gledao.

Njegovi kasniji filmovi bili su uvršteni u zvanični izbor glavnih međunarodnih festivala: Kan, Lokarno, Venecija, San Sebastijan, Toronto, Njujork, London, Buenos Aires, Valjadolid, Sićes, Hihon, i mnogih drugih, uz veliko priznanje kako od strane kritičara, tako i od publike.

 

 

 

Ostavite komentar