Kultura i umetnost > Knjige

Javnim ČITANJEM teksta "Urotnik" počeo 15. KNJIŽEVNI FESTIVAL "Krokodil"

Tokom četiri večeri predstaviće se regionalni i inostrani pisci, a organizator navodi da ima daleko više programa nego prethodnih 14 godina

Izvor: K1info/Tanjug

16/06/2023 > 09:54

podeli vest:

Javnim ČITANJEM teksta "Urotnik" počeo 15. KNJIŽEVNI FESTIVAL "Krokodil"
Foto: Marija Mlađen/ATA Images


Književni festival "Krokodil - Prostori slobode" počeo je javnim čitanjem "Urotnika" Igora Štiksa i Vladimira Arsenijevića u Dvorani Kulturnog centra Beograda (KCB).

Dramski tekst "Urotnik", u režiji Borisa Liješevića, na otvaranju festivala u bioskopu KCB-a čitali su glumci Ateljea 212 Svetozar Cvetković, Katarina Žutić, Dejan Dedić i Marko Grabež.

"Urotnik" je melanž eseja koji su programski direktor festivala Arsenijević i Štiks sakupili u "Krokodilovoj"  ediciji "Zajednička čitaonica", koja okuplja autore koji se mogu smatrati da pripadaju zajedničkom jeziku, od Miroslava Krleže pa do Lane Bastašić.

Foto: Marija Mlađen/ATA Images

Dejan Dedić i Svetozar Cvetković

Pre izvođenja, u obraćanju posetiocima pisac i publicista Štiks je rekao da je u pitanju "nova dramatizacija, u novoj postavi - to je tekst koji se razvija raste jer je materijal toliko bogat".

- Naši urotnici su nam ostavili i dalje nam ostavljaju veliko nasleđe, riznicu književnu - istakao je Štiks.

Arsenijević je dodao da im je obojici bilo zabavno u dinamičnoj komunikaciji da kroje i sve uklapaju "u jedan dijalog između ljudi koji poništavaju granice vremena i prostora".

Prema njegovim rečima, 15. izdanje "Krokodila" "ima daleko više programa od prethodnih 14 godina".

Foto: Marija Mlađen/ATA Images

Vladimir Arsenijević

Tokom "Krokodilovih" četiri večeri do 18. juna biće predstavljeni savremeni regionalni i inostrani pisci - Bernhard Šlink, Viktor Ivančić, Tanja Šljivar, Bora Ćosić, Zoran Predin, Radina Vučetić, Robert Peršić, Boris Buden, Mirjana Drljević i drugi.

Arsenijević je istakao da su u okviru festivala posvetili "In memoriam" nedavno preminuloj književnici Dubravki Ugrešić (1949-2023), kao i da će oglasiti dodelu nagrade za alternativne književne poduhvate "Štefica Cvek", koja je nazvanu po njenoj književnoj junakinji.

Organizator udruženje "Krokodilu" je odlučilo da usled nepovoljnih vremenskih uslova program za četvrtak i dnevni i večernji za petak prebaci u KCB, dok se festival u subotu i nedelju vraća na tradicionalno mesto na plato ispred Muzeja Jugoslavije.

Ostavite komentar