Kultura i umetnost > Knjige

Epska dela DOSTOJEVSKOG i njegovi likovi kroz oči VLADIKE MAKSIMA

Knjiga izlazi na svetlost dana u momentu kada se na prostoru šire otadžbine velikog pisca odvija najveća drama od Drugog svetskog rata

Autor: K1 info

22/09/2022 > 21:32

podeli vest:

Epska dela DOSTOJEVSKOG i njegovi likovi kroz oči VLADIKE MAKSIMA
Foto: Youtube PrintScreen


"Portreti junaka i junakinja Dostojevskog" vladike Maksima, predstavljaju inspirativnu, pronicljivo napisanu i bogato ilustrovanu knjigu kojom autor želi da podseti na složenost "ruske duše" koju potvrđuju junaci Dostojevskog - kritičari apsolutizma, okrutne vlasti i trijumfalizma imperije. Podrobnu analizu ovih junaka i svetova u kojima obitavaju, prate i njihovi portreti koje je naslikao sam vladika Maksim.

- Nadahnuće da napišem ovakvu knjigu došlo je iznenada, ali povod je dao 200-godišnji jubilej od rođenja Dostojevskog (1821–2021), kao i potreba za dijalogom sa samim junacima i junakinjama njegovih romana. Razmišljao sam kako bi izgledalo jedno vizuelno uzdarje velikom piscu za njegov rođendan. Pisanje o junacima i slikanje simultano su se odvijali u jeku episkopskih obaveza na jednoj strani i umetničkih impulsa na drugoj - izjavio je autor.

Foto: Laguna

 

Želja vladike Maksima je da se čitaoci vrate čitanju Dostojevskog, navevši misao čuvenog pisca da je "stvarnost dublja od bilo kakvog pokušaja ljudske mašte da je sagleda".

- Uprkos prividnoj jednostavnosti pojava, Dostojevski nas podseća da je stvarnost strašna enigma. Stoga on pred sve, posebno hrišćane, stavlja upozorenje da pripaze šta govore a šta čine. Hristovo ćutanje kao odgovor na optužujući monolog Velikog inkvizitora govori o jednoj istini koja se ne može iscrpeti gromoglasnom, pretećom propovedi, nego se manifestuje u poljupcu na anemičnim usnama Inkvizitora. Taj poljubac je božanski odgovor na "samozatvorenost i samoutamničenje" današnjeg čoveka - kaže vladika Maksim.

Foto: Youtube PrintScreen

Vladika Maksim, episkop Los Anđelesa i Zapadne Amerike

Vladika Maksim je episkop Los Anđelesa i Zapadne Amerike, kao i profesor patrologije na Univerzitetu u Beogradu. Pored arhipastirskog i profesorskog rada, bavi se slikanjem.

 

 

 

Ostavite komentar