Kultura i umetnost > Muzika

Džoni Dep i Džef Bek "pokrali" bivšeg robijaša i ubicu?

Stihovi iz pesme "Sad Motherfuckin' Parade" vrlo su slični onima iz poeme "Hobo Ben" koju je recitovao izvesni Slim Vilson

Autor: jutarnji.hr

10/08/2022 > 21:10

podeli vest:

Džoni Dep i Džef Bek "pokrali" bivšeg robijaša i ubicu?
Džef Bek i Džoni Dep - Foto: Youtube PrintScreen


Britanski gitarista Džef Bek i američki glumac Džoni Dep navodno su za "Sad Motherfuckin' Parade" iskoristili stihove bivšeg zatvorenika, ne označivši odakle su uzeti, piše magazin The Rolling Stone.

Brojni stihovi iz pomenute pesme, za koju Bek i Dep tvrde da su je sami napisali, a koja se nalazi na njihovom zajedničkom albumu "18", vrlo su slični onima iz pesme "Hobo Ben", koju je recitovao Slim Vilson, makro, naoružani pljačkaš i ubica iz 1960-ih godina.

Pesma "Hobo Ben" nalazi se u knjizi "Get Your Ass in the Water and Swim Like Me: Narrative Poetry from Black Oral Tradition" koja je objavljena 1974. godine, a priredio ju je folklorista Brus Džekson.

"Rolling Stone" navodi da stihovi iz "Hobo Bena" poput "I'm raggedy, I know, but I have no stink"; "God bless the lady that'll buy me a drink" i "What that funky motherfucker really needs, child, is a bath", nalaze u pesmi "Sad Motherfuckin' Parade". Autor zbirke, Brus Džekson, komentarisao je situaciju.

- Jedina dva stiha koje su napisali Dep i Bek su "Big time motherfucker" i "Bust it down to my level" - navodi Džekson.

- Sve ostalo je iz Slimovog izvođenja u mojoj knjizi. Nikada se nisam sreo sa nečim sličnim. Objavljujem stvari 50 godina, a ovo je prvi put da je neko nešto ukrao i stavio svoje ime na to - tvrdi Džekson.

Džeksonov sin, Majkl Li, advokat koji je specijalizovan za pitanja muzike i intelektualnog vlasništva, tvrdi da se ne radi o "pukoj slučajnosti".

- Po mom mišljenju jednostavno je neuverljivo da je Džoni Dep ili bilo ko drugi seo i izmislio te tekstove, već ih je gotovo u potpunosti preuzeo sa neke verzije očevog snimka ili iz knjige u kojoj su se pojavili - tvrdi Li.

Niko povezan sa albumom još nije komentarisao ovu novonastalu situaciju.

Ostavite komentar