Kultura i umetnost > Muzika

Beograd VOLI Erosa: Italijanska zvezda napravila ISTINSKI SPEKTAKL u Areni

Italijanski umetnik nastupio je četvrti put u Srbiji, još jednom dokazavši da je vrhunski muzičar i profesionalac

Izvor: K1info/Tanjug

22/04/2023 > 09:30

podeli vest:

Beograd VOLI Erosa: Italijanska zvezda napravila ISTINSKI SPEKTAKL u Areni
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Pop muzičar, pevač i tekstopisac Eros Ramacoti sinoć je održao dvočasovni spektakularni koncert u prepunoj Štark Areni u Beogradu u organizaciji kuće Hype entertainment.

Umetnik je svoj veliki povratak na scenu obeležio novim albumom "Battito Infinito" i istoimenom svetskom turnejom, koja ga je sinoć dovela i u glavni grad Srbije.

Upravo sa tom naslovnom pesmom Ramacoti je otvorio koncert.

Italijanski pop pevač je tri puta gostovao u Srbiji - premijerno 2006. godine na Stadionu Vojvodina u Novom Sadu, i kasnije dva puta u Beogradskoj Areni, a prethodno gostovanje bilo je na jesen 2019. godine.

Iako bez mnogo reklame, najava ili "agresivne" kampanje koje su uobičajene kada gostuju velike svetske zvezde, Arena je bila puna iskrenih ljubitelja stvaralaštva Erosa Ramacotija, čija karijera traje već 42 godine.

Prva na set listi numera "Battito infinito" bila je zapravo tek zagrevanje za šou koji je veliki šarmer pripremio publici.

Posle par numera, muzičar je rešio da pokaže publici da je naučio malo i srpski jezik, te se obratio sa korektnim naglaskom:

- Dobro veče, Beograd, kako ste? Kako ste? - rekao je Ramacoti.

Usledila je kratka komunikacija na italijanskom, ali naravno i od toga je ubrzo odustao, shvativši da sigurno retko ko u hali razume njegov maternji jezik.

Onda je nakratko krenuo da pleše i pomalo glumi kao da će izvesti striptiz, uz zvuke kompozicije "You Can Leave Your Hat On" slavnog Džoa Kokera, koju je odsvirao Erosov pijanista.

Pesma je poznata iz antologijskog američkog filma "Devet i po nedelja" (1986) Edrijana Lajna.

Ramacoti je nekoliko puta ulazio među svoje fanove u parteru, rukovao se, grlio, fotografisao sa njima putem njihovih mobilnih telefona, što se moglo videti na gigantskom video bimu iza pozornice.

Osim sjajnog glasa, pevač je je pokazao i virtuozno muziciranje na električnoj gitari kao pravi roker.

Svetska turneja "Battito Infinito" startovala je u septembru 2022. i trajaće do maja ove godine.

Na set listi našla se i pesma "Stella gemelli", a na velikom antologijskom hitu "Se bastasse una canzone", Ramacoti je zamolio publiku da upali svetlo na svojim mobilnim telefonima. Tako je ubrzo cela Arena sa skoro 15 000 ljudi bila pretvorena u vrhunski vizuelni spektakl. Iako je cela hala bila koncipirana za sedenje, svi su tokom koncerta uglavnom stajali i plesali.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Posle pesme "Ritornare a ballare", na red je stigla balada, pravo remek delo "I Belong to You (Il ritmo della passione)", koju u originalu izvodi sa američkom pop divom Anastasijom.

Međutim, sasvim neočekivano, već na samom početku pesme, Eros ju je prekinuo, očigledno ne sasvim zadovoljan kolegama na bini kako su muzicirali uvodne taktove. Potrudio se da ipak sve bude u prijatnom maniru, komično i teatralno, jer je sa osmehom samo pao na pod bine i rukama davao znak u stilu "teško meni".

Probao je i drugi put, ali opet mu nije išlo, a publika nije bila nestrpljiva da čuje omiljenu hit pesmu, već mu je pružila aplauz podrške.

Iz trećeg puta je bio zadovoljan i sa pevačicom iz svog sastava vrhunski je dočarao tu neprolaznu kompoziciju.

Onda je na akustičnoj gitari imao nastup sa posebnim sastavom The Boscariols, van svog pratećeg benda. Taj akustični set bio je mali predah ili osmišljeni intermeco, a zajedno su delovali kao meksikanski marijači muzičari.

Veoma sadržajna lista uključila je pesme "Solo con te", "L'uragano Meri", "L'aurora", "Terra promessa", "Una historia importante", "Adesso tu", uz euforiju publike i nove bliskosti druženja sa njim u prvim redovima.

Ogroman hit "Un' altra te" (u prevodu "Neka druga ti") raznežio je publiku sa novim svetlećim efektima iz mobilnih aparata, veoma efektan duet Erosa i auditorijuma, uz obradu pesme Boba Marlija - "No Woman No Cry".

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Koncert je činio presek njegove bogate karijere koja je počela 1981. godine, te je predstavio auditorijumu preko 20 pesama sa svojih studijskih albuma - "Adesso Tu" (1984), "Cuori agitate" (1985), "Nuovi eroi" (1986), "In certi momenti" (1987), "Musica è" (1988), "In ogni senso" (1990), "Tutte storie" (1993), "Dove c'è musica" (1996), "Eros" (1997), "Stilelibero" (2000), "9" (2003), "Calma apparente" (2005), "e²" (2007), "Ali e radici" (2009), "Noi" (2012), "Perfetto" (2015).

Za kraj koncerta ostavio je Ramacoti još pop kancona i dragulja iz bogatog opusa, razigranu numeru "Fuoco nel fuoco" (pustio je na video bimu reči pesme direktno sa svog monitora, te je publika horski sa njim pevala) i naravno možda najveći hit karijere "Cose della vita".

Na bis Ramacoti je izveo još dve numere - "L'ombra del gigante" i uvek moćnu "Più bella cosa", čime je zaokružio puna dva sata u svom četvrtom gostovanju u Srbiji, i dokazao da je zaista vrhunski mužicar, umetnik i profesionalac.

 

Ostavite komentar