Kultura i umetnost > Muzika

Pre ravno POLA VEKA Dejvid Bouvi je PENZIONISAO svoj najpoznatiji ALTER EGO na nezaboravnom koncertu

Zigi Stardast je bio ne samo oličenje njegovog najuspešnijeg albuma, već je sumirao njegovo mesto u istoriji rokenrola

Izvor: K1info

05/07/2023 > 18:38

podeli vest:

Pre ravno POLA VEKA Dejvid Bouvi je PENZIONISAO svoj najpoznatiji ALTER EGO na nezaboravnom koncertu
Foto: Youtube PrintScreen/David Bowie


Zigi je svirao gitaru poslednji put 3. jula 1973. godine.

Na trijumfalnom koncertu u rasprodatom Hammersmith Odeonu, Dejvid Bouvi je penzionisao Zigija Stardasta, svoj ne samo najprepoznatljiviji lik, već alter ego koji je definisao karijeru ovog muzičara.

Bilo je to burnih godinu i po dana za Bouvija, koji je objavio svoj peti studijski album "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars" više od godinu dana ranije.

Turneja u znak podrške albumu zapravo je počela u februaru 1972., dva meseca po objavljivanju njegovog revolucionarnog, četvrtog albuma "Hunky Dory". U vreme kada se završila rasprodatim nastupima u Londonu 17 meseci kasnije, Bouvijev šesti album, "Aladdin Sane", već je bio objavljen.

Bouvi se od ranije poigravao svojim imidžom. Na debi albumu, on je u suštini bio folk pevač. Ali u Zigi Stardastu stvorio je ličnost - Zigi je bio blistav, verovatno gej i bukvalno van ovog sveta.

Kada su Bouvi i njegov bend - čiji je član bio i Mik Ronson na gitari - poveli Zigija Stardasta na put, transformisali su koncertne dvorane u pozornicu koja apsorbuje i hrani Zigijev ogromni ego. Bila je to spektakularna i jedna od najvećih i najambicijoznijih rock turneja sa 60 koncerata održanih u Velikoj Britaniji, Severnoj Americi i Japanu.

Posle nastupa širom sveta, vratili su se u Englesku u maju 1973. Ali kada je stigao u London početkom jula, Bouviju je bilo svega dosta. Tokom nastupa 3. jula, rekao je publici:

- Od svih nastupa na turneji, ovaj koncert će ostati najduže sa nama, jer ne samo da je poslednji na turneji, već je i poslednji koji ćemo ikada uraditi.

Dok su neki fanovi pomislili da je Bouvijeva namerno neodređena izjava značila da više nikada neće nastupati uživo, on je jednostavno odlučio da se otarasi Zigija. Poslednji koncert je danas poznat kao "Retirement Gig" i završen je u velikom stilu - izvodeći 18 pesama sa albuma "Hunky Dory", "Aladdin Sane" i, naravno, "Ziggi Stardust". Džef Bek se pridružio bendu na sceni za pesme "The Jean Genie" i "Love Me Do".

Ovaj nastup snimljen je za koncertni dokumentarac, ali na njemu su izostavljeni neki delovi (uključujući Bekove pesme i delove Bouvijevog oproštajnog govora). Nešto od toga ipak se pojavilo na live albumu.

Odmah su krenule priče oko finalnog nastupa. Jedna uporna glasina je da se deo publike, toliko uznemiren vestima o Bouvijevom penzionisanju, prepustio masovnim orgijama. Međutim, kao i mnogo toga u svetu Dejvida Bouvija - ovo nikada nije potvrđeno. Ipak, ako je neka rokenrol zvezda mogla da baci čitavu publiku na kolena (ili leđa), to je mogao da bude samo zvezdani čovek snežnobelog tena.

Ostavite komentar