Kultura i umetnost > Muzika

Džoni Keš OTPEVAO "Barbie Girl" - da, moguće je, kada se UMEŠA veštačka inteligencija

Nekada je veštačkoj inteligenciji bilo potrebno 11 sati da oponaša ljudski glas, dok je sada to moguće za manje od dva minuta

Izvor: K1info/index.hr

23/07/2023 > 14:00

podeli vest:

Džoni Keš OTPEVAO "Barbie Girl" - da, moguće je, kada se UMEŠA veštačka inteligencija
Foto: Youtube PrintScreen/Johnny Cash


Veštačka inteligencija sve brže napreduje. Pre samo nekoliko meseci malo ko je znao da postoji ChatGPT, a kamoli da ga koristi. Ali sada zahvaljujući veštačkoj inteligenciji Džoni Keš, recimo, može da otpeva "Barbie Girl".

Radi se o softveru koji na osnovu snimaka pojedinih izvođača analizira karakteristike glasa i potom stvara bilo koju pesmu.

Filmski producent Piter Martin rekao je da je nekada bilo potrebno 11 sati da veštačka inteligencija oponaša ljudski glas. Sada je to moguće za manje od dva minuta.

Tako je pre nekoliko dana na YouTubeu osvanuo snimak pesme "Barbie Girl" u izvođenju Džonija Keša, stvoren putem veštačke inteligencije.

Inače, mnogi kompozitori se u poslednje vreme služe veštačkom inteligencijom za svoje pesme. Zbog toga je Akademija za snimanje zvuka (The Recording Academy) donela odluku da "samo ljudski kreatori imaju pravo na dodelu Gremija".

Tačnije, rad isključivo sa veštačkom inteligencijom je zabranjen, ali određena muzika stvorena uz pomoć veštačke inteligencije može se svrstati u pojedine kategorije, stoji u ažuriranom pravilniku Akademije.

"Delo koje ne sadrži ljudsko autorstvo nije prihvatljivo ni u jednoj kategoriji", napomenuli su iz Akademije.

AI aplikacije brzo su napredovale, omogućujući korisnicima da animiraju fotografije, stvaraju avatare u filmovima i pišu pesme, eseje i članke. Ljudi u mnogim profesijama sve više se boje da bi zbog veštačke inteligencije ubrzo mogli da ostanu bez posla.

Ostavite komentar