Kultura i umetnost > Pozorište

MLADEN SAVKOVIĆ za Reflektor: Predstave Bitef festivala POZIVAJU na preispitivanje

U glavnom programu je devet predstava iz različitih krajeva sveta, a obuhvata ih slogan festivala "Snago, ne pristaj da budeš nečija"

Izvor: K1info/Tanjug

11/09/2023 > 16:16

podeli vest:

MLADEN SAVKOVIĆ za Reflektor: Predstave Bitef festivala POZIVAJU na preispitivanje
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je predstavnik Bitef teatra Mladen Savković koji je govorio o Bitef festivalu, koji će biti održan od 3. do 10. oktobra.

Savković je rekao da će na festivalu svako naći neku predstavu po svom ukusu, dok najveće interesovanje vlada za "Sunce i more", koja je osvojila "Zlatnog lava" na festivalu u Veneciji.

Prema njegovim rečima, u glavnom programu je devet predstava, koje dolaze iz različitih krajeva sveta, a obuhvata ih slogan festivala "Snago, ne pristaj da budeš nečija".

- Bave se različitim istorijskim periodima, različiti su format i žanrovi, ali sve pozivaju na neku vrstu preispitivanja, otpora i možda pobune. Šta možemo sami da uradimo, a šta moramo kao zajednica - istakao je Savković.

On napominje da je otvaranje Bitef festivala u Jugoslovenskom dramskom pozorištu pripalo nemačkom komadu "Deca sunca" Maksima Gorkog, koji je slovenačka rediteljka Mateja Koležnik smestila u vreme društvenih previranja šezdesetih godina i liči na "muzejski eksponat".

- Publici će biti zanimljivo da vidi kako se junaci o kojima je Gorki pisao u drugom istorijskom trenutku snalaze u šezdesetim godinama, koje su ipak nešto malo bliže nama - istakao je Savković.

Bitef festival zatvara belgiijska predstava "Vakat" autora i koreografa Serža Mea Kulibalija (Serge Aimé Coulibaly), poreklom iz Burkine Faso, koji se bavi otporom rastućem nacionalizmu i pitanjem izgradnje pravednijeg društva, navodi Savković.

Istakavši da je predstava dobila odlične kritike, uključujući New York Times, Savković je dodao da će "Vakat" biti zanimljiv domaćoj publici na zatvaranju, kada će biti i proglašenje nagrada.

Savković je podsetio da je "Bitef poznat po tome što daje prostor mladim ljudima da privuku pažnju regionalne i evropske javnosti", pa tako iz Beograda na evropsku turneju kreće autor Mario Banuši (Banushi) sa grčkom predstavom "Zbogom Lindita".

- Banuši je poreklom iz Albanije, ali dugo radi kao glumac i odnedavno reditelj u Grčkoj. O toj predstavi i njegovom radu je nedavno pohvalno pisao britanski Gardijan, koji ga je predstavio kao novo lice grčkog pozorišta - istakao je Savković.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Mladen Savković, predstavnik Bitef teatra

Bitef se trudi da bude odskočna daska i domaćim produkcijama, pa su programu pedstava Ateljea 212 "Kao i sve slobodne djevojke" rediteljke Selme Spahić po tekstu Tanje Šljivar, a druga je autorski projekat Igora Koruge "Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom".

- Posebno nam je drago što imamo potvrde kritičara i kritičarki iz Francuske, Nemačke, Finske i brojnih zemalja koji će doći na Bitef. Želja nam je da domaće predstave predstavimo i udahnemo im neki novi život. Domaćoj predstavi kritika u nekom zvučnijem evropskom mediju daje vetar u leđa - istakao je Savković.

Ostavite komentar