Kultura i umetnost > Pozorište

MILAN MARIĆ pun utisaka posle trijumfa PREDSTAVE "EDIP" u Rijeci: Evo šta je za GLUMCA NAJVEĆA NAGRADA

Veliki uspeh predstave EDIP na Festivalu malih scena u Rijeci

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

13/05/2024 > 13:59

podeli vest:

MILAN MARIĆ pun utisaka posle trijumfa PREDSTAVE "EDIP" u Rijeci: Evo šta je za GLUMCA NAJVEĆA NAGRADA
Foto: PROMO/Neo Produciton


Kultni 29. Međunarodni festival malih scena u Rijeci završen je svečanom dodelom nagrada koja je oduševila ljubitelje pozorišta.

Predstava "Edip" Jugoslovenskog dramskog pozorišta osvojila je srca publike i žirija, uzimajući najveći broj prestižnih priznanja.

Nagrada za najbolju predstavu u celini pripala je "Edipu", a istaknuti glumac Milan Marić zaslužio je priznanje za najbolju mušku ulogu.

- Mnogo sam srećan i ponosan na to kako čuvamo, volimo i negujemo predstavu. Festival u Rijeci je ozbiljan festival sa dugom tradicijom i divan je osećaj osvojiti nagradu baš na tom festivalu! A možda mi je najviše drago što publika i u Rijeci, kao i u Beogradu, Novom Sadu, Užicu, Zagrebu, Ljubljani, Budimpešti, Istanbulu oseća ovu našu predstavu. To je nama zapravo najveća nagrada - rekao je Milan Marić.

Milanov kolega Joakim Tasi odneo je nagradu za najboljeg mladog glumca, a osim toga, predstava "Edip" podelila je nagradu publike s još dve produkcije: sarajevskim "Gidionovim čvorom" i crnogorskom "Ćelavom pevačicom".

Olga Odanović dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu za svoje izvođenje u "Ćelavoj pevačici", koja je takođe bila nagrađena za najbolju dramaturgiju i režiju zahvaljujući nedavno preminulom Jagošu Markoviću. Marija Marković Milojević zaslužila je priznanje za najbolju kostimografiju u istoj predstavi.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Nagradu za najbolju epizodnu ulogu kući je poneo Marko Makovičić za ulogu u predstavi „Ožalošćena porodica“ Branislava Nušića. Najbolja scenografija pripala je Branku Hojniku za rad u predstavi "Deca Drame" Slovenskog narodnog pozorišta Ljubljana. Za dizajn svetla nagrađena je Mojca Sarjaš.

Specijalna nagrada dodeljena je ansamblu teatra Cafe Fuerte iz Austrije za predstavu "Višnjik" A. P. Čehova.

Stručni žiri 29. Međunarodnog festivala malih scena činile su glumice Helena Buljan iz Zagreba, Katerina Kocevska iz Skoplja te pozorišni kritičar Bojan Munjin iz Zagreba. Ovaj festival potvrdio je svoju reputaciju kao važan događaj u svetu pozorišta.

Ostavite komentar