Priče > Biznis

Šta ako vam je u NEVREMENU oštećen AUTO ILI KUĆA? Štetu možete da NAPLATITE, a evo i kako

Ogovor zapravo leži u tome gde vam se nalazio automobil u toku nesreće

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

02/07/2024 > 15:54

podeli vest:

Šta ako vam je u NEVREMENU oštećen AUTO ILI KUĆA? Štetu možete da NAPLATITE, a evo i kako
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


S obzirom na to da je veliki deo Srbije zadesilo loše vreme koje je uništilo mnoga domaćinstva, automobile kao i useve, postavlja se pitanje, šta ljudi mogu učiniti u ovom trenutku? Kako i na koji način sanirati štetu?

Došli ste sa posla, parkirali automobil, skuvali sebi kafu, i krenulo je nevreme... Sledeća situacija, gledate svoj automobil preko kojeg se nalazi drvo koje je palo zbog nevremena. Da li štetu pokriva gradsko zelenilo ili kasko osiguranje? 

Ogovor zapravo leži u tome gde vam se nalazio automobil u toku nesreće. Ako ste parkirali u dvorištu, može se reći da se to vodi kao privatno vlasništvo, te će odštetu pokrivati kasko osiguranje. Takođe, ako se situacija odigrala na ulici, posledice će pokriti gradsko zelenilo.

Osnovno osiguranje koje se dobija pri registraciji znači da se vlasnik osigurava, odnosno ovlašćeni korisnik, suvlasnik i drugi imalac motornog vozila od odgovornosti za štetu koju, upotrebom motornog vozila, pričini trećim licima. U potrazi za daljim odgovorima kontaktirali smo Centar za Osiguranje.

- Ukoliko je došlo do elementarnih nepogoda, građani se za naknadu štete mogu obratiti svom osiguranju ili pomoć potražiti od države ili lokalne samouprave - rekli su oni.

Ipak situacija se razlikuje kada je požar u pitanju.

- Ako je požar zahvatio objekat u kojem građani imaju svoje nekretnine, a pri tom je do štete došlo zbog nemarnosti trećih lica, vlasnici stanova se za naknadu štete mogu obratiti direktno vlasniku / korisniku pomenute nekretnine. U tom slučaju, osnov za naknadu je odgovornost prema trećim licima, koja se naknadno dokazuje.

Pomoć države je moguća, ali procedura je i te kako komplikovana.

- Da bi država i lokalna samouprava pružila pomoć stanovništvu, neophodno je da Vlada Srbije proglasi te vremenske neprilike za elementarnu nepogodu. Procedura i postupak dobijanja eventualne naknade je prilično složena ipodrazumeva donošenje državnog programa pomoći i obnove. Takođe, da bi građani dobili pomoć, potrebno je da se ispune određeni preduslovi (blagovremena prijava štete, dokazivanje da supreduzete sve mere radi smanjenja rizika od elementarnih nepogode, izlazak na teren, procena oštećenja…).

"Pravo i jedino sigurno rešenje je osiguranje"

- Odgovorno ponašanje građana prema imovini podrazumeva i adekvatnu zaštitu od različitih vrsta rizika, kao što su požar, udar groma, eksplozija, oluja, grad, poplava i bujica, izliv vode iz instalacije, provalna krađa i razbojništvo, lom stakla i drugi nepredvidljivi događaji. Vremenske nepogode se na nažalost, u velikom broju slučajeva, ne mogu izbeći, ali se zato mogu ublažiti finansijski problemi koji su posledica nemilih događaja, te je poželjno da na pravi način zaključim osiguranje od požara i nekih drugih rizika - rekli su iz Centra za Osiguranje.

Posledice prouzrokovanih šteta mogu u dužem vremenskom periodu da unište imovinu koja je stečena dugogodišnjim ulaganjima i odricanjem.

- Zaključivanjem osiguranja imovine, građani potencijalno velike i neočekivane troškove pretvaraju u manje fiksne izdatke - plaćaju premiju osiguranja, a ekonomske posledice koje mogu nastati zbog nastupanja određenog rizika prenose na društvo za osiguranje.

Šta se može osigurati?

- Različiti građevinski objekti i druge nepokretnosti, stambeni objekti, objekti industrijskih i zanatskih organizacija, poljoprivredna gazdinstva, nameštaj, oprema, alati, zalihe, usevi, motorna vozila i drugo.

Od čega se imovina osigurava?

- Požarna polisa predstavlja osnovnu polisu - njena namena je da imovinu zaštiti od požara i nekih drugih opasnosti, kao što su udar groma, grad i dr. rizika koji mogu da nanese ogromnu štetu.

- U slučaju nastanka štete prouzrokovane elementarimim nepogodama ili požarom, naknađuje se vrednost osigurane stvari do sume osiguranja, odnosno iznos u visini troškova rada i materijala potrebnih za popravku.

Kako ističu iz Centra za Osiguranje, njihov savet jeste da građani ukoliko već nisu, u što skorije vreme obezbede svoju imovinu i ugovore osiguranje po povoljnoj ceni, u skladu sa raspoloživim budžetom.

 

Ostavite komentar