Kultura i umetnost > Pozorište

Na krilima reči, a potpuno besplatan 52. Ex Tetar Fest ove jeseni okupića sva značajna imena srpskog glumišta

52. Eks Teatar Fest traje 4.5.6. oktobra, a ulaz na sve pozorišne predstave je potpuno besplatan .

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

24/09/2024 > 19:17

podeli vest:

Na krilima reči, a potpuno besplatan 52. Ex Tetar Fest ove jeseni okupića sva značajna imena srpskog glumišta
Foto: Ex Tetar Fest


S jeseni počinje pozorišna sezona, a ono što mi izdvajamo jeste pozorišni festival pod nazivom "Ex Teatar Fest" koji se održava u Pančevu, na samo 20 minuta od Beograda. Ulaz na sve predstava je potpuno besplatan, a pozorišni program je, što je najvažnije, raznovrstan i kvalitetan. 

Naime, u okviru programa 52. Ex Teatar Festa u Pančevu, koji se ove godine održava od petka 04. do nedelje 06. oktobra u organizaciji Doma Omladine Pančevo, pod sloganom "Na krilima reči". Publika festivala moći će da pogleda potpuno besplatno potpuno raznovrsne predstave koje će se izvoditi na sceni dvorane "Apolo". 

Pored bogatog pozorišnog repertoara, tu je i čuvena muzejska radionica "Muzej živi" rediteljke Aleksandre Jelić koja će održati u Narodnom Muzeju Pančevo, takođe, potpuno besplatno. 

Foto: Ex Tetar Fest

 

 

Sve što imamo su reči

Otkrivamo program za petak 04.10.2024. 

U 19:00 časova u Apolo dvorani počinje svečano otvaranje kultnog Eks Teatar Festa. Nakon toga, u 19:30 časova, takođe, u Apolo dvorani izvodiće   čuveni glumc Milorad Miki Damjanović svoju poetsko - muzičku predstavu „Čeznem da vam kažem“  . 

"Čeznem da vam kažem" je duhovito, zanimljivo i emotivno putovanje kroz ono što jesmo, ono što su naši roditelji i ljudi oko nas. Priča svih nas, ispričana i otpevana, kroz reči Vasko Pope, Desanke Makisimović, Jovana Dučića, Miroslava Antića...

Foto: Ex Tetar Fest

 

Kao što je poznato, Milorad Damjanović je prvak drame Beogradskog dramskog pozorišta, a  učestvuju Nataša Radovanović, sopran, stalna članice Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i Pavle Joksimović, pijanista i gitarista,  a specijalan gost je Mina Lazarević, glumica. Karte možete podići na blagajni Doma Omladine Pančevo. 

Foto: Ex Tetar Fest

 

Ubi me prejaka reč

Drugi dan festivala pod nazivom "Ubi me prejaka reč"  održava se subotu 05.10.2024. sa početkom u 14:00 časova u Apolo. 

 Srpsko pozorište u Budimpešti  izvodiće predstavu "Duh je naša domovina" - koja je  postdramska biopika - kolaž različitih tekstova Danila Kiša. Režiju potpisuje Marija Barna - Lipkovski, a igraju  Alisa Lacko i Tibor Kákonyi. 

Predstava "Duh je naša domovina" govori o ratnom detinjstvu Danila Kiša, trnovit put ka književnom uspehu i preuranjena smrt predstavljeni su rečima i situacijama preuzetih iz njegovih književnih dela, intervjua i pisama. Jer, kako govori i Kiš sam, pisac i nema druge sudbine osim one koja je u njegovim knjigama.

Danilo Kiš je život proveo u Srbiji, Mađarskoj i Francuskoj, te Kiš u sebi objedinjuje nekoliko jezika i kultura. On je čovek Evrope i sveta. Njegova je priča u predtstavi, stoga, ispričina na dva jezika - srpskom i mađarskom. Kao i za sve ostalo, ulaz je potpuno besplatan, a karte možete podići na blagajni Doma Omladine Pančevo.

Foto: Ex Tetar Fest

 

Muzej živi - muzejska dramska radionica 

Bogat festivalski program upotpunjuje i muzejska radionica koja će se održati subotu 05.10.2024. sa početkom u 18:30 časova u Narodnom muzeju Pančevo. Autorka ove radionice jeste Aleksandra Jelić, rediteljka

Kroz razne dramske vežbe, kao i pokret, pokušaćemo da oslobodimo vizualne, ali i jezičke, asocijacije koje proističu iz našeg doživljaja i čitanja slike koja je pred nama. Konkretno, bavimo se umetničkim delima kao i istorijskim predmetima iz postavke Narodnog muzeja Pančeva. 

Foto: Ex Tetar Fest

 

Živi muzej je dramska radionica na kojoj kroz interakciju, dramske forme, vođene fantazije, igre i druge kreativne i umetničke discipline oživljavamo, proigravamo i doživljavamo umetnička dela, istorijske artefakte kao i život umetnika na jedinstven i ličan način. Tokom procesa rada često stvaramo i svoja mala umetnička dela kao refleksiju na delo ili umetnika. 

 „Recite nam nešto o sebi”

Foto: Ex Tetar Fest

 

 Recite nam nešto o sebi

U okviru istog dana u subotu 06.10. u 20:30 časova u  Apolu svoju monodramu  „Recite nam nešto o sebi” odigraće Nikola Rakočević. 

Glumac Nikola Rakočević, koji je uradio i režiju, na jedinstven način pokušao je da u ovoj monodrami odgovori na nimalo jednostavno pitanje koje poslodavci u današnje vreme postavljaju kandidatima koji konkurišu za određeno radno mesto. Tako se u ovoj predstavi na određen način traga za istinom - da li do sada neko dobro ili iskreno odgovorio na to pitanje.

Publika će imati priliku da sazna od junaka ovog komada jer se on neustrašivo trudio da dokuči odgovor.

Foto: Ex Tetar Fest

 

Rakočević je poručio da ona govori o ličnoj vrednosti i odgovornosti. Jer kada čovek dobije priliku da nešto otvorenije i više kaže o sebi usmeren na želju da dobije posao, krene kroz lavirint svojih misli i potrebe za osvetom i traženjem krivice, pa dođe do nečega što je važno i za njega i za druge, a to su lična vrednost i odgovornost.

Na početku beše reč 

Treći i poslednji dan Ex Teatar Festa jeste nedelja 06.10.2024.godine. Počinje u 12:00 časova u Apolu sa plesnom predstavom   „Na Koncu“  Mine Ćirić, a igraju Vanja Višnjić, Tanja Ivanov, Nikola Pušičić i sama Mina Ćirić. Muziku je komponovao Vladislav Velkovski. 

Savremena plesna predstva o četiri marionete koje postaju svesne niti koje ih kontrolišu. Svaka od njih ima neki lični problem koga želi da se oslobodi. 

Foto: Ex Tetar Fest

 

Veliki inkvizitor

Sledeća predstava u okviru ovog festivala je "Veliki inkvizitor" koja počinje u 16:30 časova u Apolu. 
Režiju je uradio dr um. Borjanka Ljumović, a igraju. Avram Cvetković i Luka Potparić

Predstava je nastala po motivima romana „Braća Karamazovi“ F.M.Dostojevskog.

Foto: Ex Tetar Fest

 

Posle devet godina neviđanja i dva meseca zajedničkog života, dva rođena brata po prvi put zaista razgovaraju i upoznaju jedan drugog. Starijeg brata Ivana razdire pitanje između teodicije i teizma. Ovde nije dilema da li je B/bog stvorio nas ili mi Nj/njega, samo postojanje Boga, već čovekova istrajnost u odbacivanju Njegovog prisustva i nezadovoljstvo ovakvim svetom kakvim Ga je stvorio.

Ivan želi priklonjenje mlađeg brata, iskušenika Aljoše, jer ne može više da izdrži taj pritisak u srcu i umu. Aljoša ostaje pri čvrstoj veri i razdor se širi u Ivanu. Pratimo Ivanovu sudbinu i njegov put ka razrešenju svih pitanja koja ga muče i bolesti, koja je nastala usled tih pitanja.

Foto: Ex Tetar Fest

 

Nina?

I poslednja, ali ne i njamanje važna jeste monodrama "Nina" - One woman show u kojoj igra sama mlada glumica Nikolina Vujević Početak ove izvrsne predstave zakzan je za 20:30 časova u Apolu.  

Kako je nastala iz psihoterapiskog procesa, ovo je priča o strahu i nesigurnosti, o samopouzdanju, emocijama i krhkim senzibilitetima. Glumica preispituje svoj korak, kako na sceni, tako i u životu, tragajući za prostorom u kome ćenapokon moći da bude ono što zaista jeste.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NINA? (@nikolina_vujevic)

Nina se iskreno otvara publici i deli sa njima svoja iskustva i probleme kroz muziku i ples. Na putu od hladne Moskove do vrelog Njujorka pokušava da shvati da li je slava ono što je zaista važno ili je ljubav i verovanje u svoje snove ipak suština življenja. 
 

BONUS  VIDEO: 

Ostavite komentar