Kultura i umetnost > Pozorište

Andrija Milošević najavio odličnu vest za sve ljubitelje pozorišta! Okupio je OZBILJNE GLUMCE oko OVE društvene teme

Nova premijera predstave „Sedam sati sunčeve svetlosti“ posvećena mesecu borbe protiv raka dojke

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

24/10/2024 > 14:41

podeli vest:

Andrija Milošević najavio odličnu vest za sve ljubitelje pozorišta! Okupio je OZBILJNE GLUMCE oko OVE društvene teme
Foto: Nenad Dimić


Nova predstava pozorišta Teatar na Brdu “Sedam sati sunčeve svetlosti” biće premijerno prikazana publici 29. oktobra, a na konferenciji za medije učesnici projekta istakli su da je reč o komadu koji po sadržaju i glumačkoj postavci dugo nije viđen na domaćoj sceni.

Predstava koja za cilj ima podizanje svesti o karcinomu dojke koji pogađa veliki broj žena u Srbiji, nastala je u saradnji pozorišta i kompanije AstraZeneca, a predstavnik kompanije Aleksandar Tripković rekao je da je predstava nastala kako bi se skinula stigma sa teme karcinoma koji u našoj zemlji ima veoma visoku stopu smrtnosti.

- Veći broj preventnih pregleda je po nama ključ, a pored toga što već decenijama radimo na unapređenju terapija za lečenje mi paralelno radimo i na podizanju svesti. Naša ključna ambicija je da eliminišemo karcinom kao uzrok smrtnosti. Mislimo da je pozorište pravo mesto da se otvore ovako važne teme i nadamo se da će predstava imati dug i uspešan život, sa velikim brojem gostovanja u regionu i Evropi - naveo je on. 

Foto: Nenad Dimić

 

 

Rad na predstavi bio je emotivan i odgovoran 

Scenaristkinja Milena Depolo i rediteljka Đurđa Tešić istakle su da je rad na ovoj predstavi bio emotivan i odgovoran, te da ona predstavlja odu životu i porodičnim odnosima koji se uvek menjaju i razvijaju, dok prolaze kroz srećne i teške momente koje nosi život.

Glumačka postavka koju čine Mirjana Karanović, Anica Dobra, Bojan Dimitrijević i Mina Sovtić prvi put će igrati zajedno na pozorišnim daskama, a najmlađa članica postavke, Mina Sovtić istakla je da je proces rada na predstavi bio velika prilika za učenje, te da se među glumcima stvorila posebna energija i emocija koju će preneti publici.

Glumac Bojan Dimitrijević naveo je da predstava nosi mnogo topline, te da u sebi spaja komediju i tragediju, kao i sam život.

- Nadam se da će publika nakon gledanja predstave da ode na preventivni pregled, ali takođe i da preispita svoje porodične odnose i da se okrene praštanju i ljubavi - rekao je on.

Anica Dobra i Mirjana Karanović pristale su odmah čim su pročitale tekst 

Glumica Mirjana Karanović rekla je da je zbog pozorišta u kome se igra, teksta i saradnje sa Anicom Dobrom, odmah pristala da radi na ovom komadu.

- Ja volim ovakve predstave, jer imaju širok raspon emocija. U pozorištu publika doživljava emotivnu katarzu, jer gledaju uživo glumce koji osećaju i tako provociraju i emociju u njima. Moja uloga je uloga žene u zrelim godinama koje donose odredjenu
mudrost, pa je iz te perspektive svoju ćerku vodim, tešim i želim da rasteretim u teškoj situaciji u kojoj se nalazi - navela je ona.

Glavna uloga pripala je Anici Dobroj, koja je istakla da je ovo jedna od retkih predstava koja daje prostor za kvalitetnu ulogu žene u srednjem dobu. “Zgrabila sam ovu priliku srcem, dušom i razumom, jer je ovo kompleksna uloga koju je uživanje graditi. Želim da što više ljudi dođe i pogleda našu predstavu, te da na taj način čuvamo i ovo pozorište, jer je velika stvar što je posle toliko godina u Beograd došla nova scena - zaključila je ona.

 

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar