Slobodno vreme > Gurmanlook

PIHTIJE su NEPRAVEDNO IZBAČENE SA TRPEZE, a u sebi sadrži SASTOJAK za koji ŽENE odvajaju MILIONE da bi se podmladile

Ovo tradicionalno predjelo u sebi sadrži brojne benefite za naše zdravlje: povećava sitost, topi kilograme i utiče na podmlađivanje

Izvor: K1info/kurir.rs

28/12/2023 > 11:39

podeli vest:

PIHTIJE su NEPRAVEDNO IZBAČENE SA TRPEZE, a u sebi sadrži SASTOJAK za koji ŽENE odvajaju MILIONE da bi se podmladile
Foto: Shutterstock


Naši stari nisu bili ludi kada su spremali i rado jeli pihtije. Ovo tradicionalno jelo spremalo se tokom zime, jelo na praznike i svi su ga obožavali. Moderan način života, brza hrana potrošačkog društva skrajnula je pihtije sa trona svake trpeze. 

Vremenom se pokazalo da su tradiconalna jela ipka najbolja opcija za organizam, tako i pihtije imaju mnogo benefita za naše zdravelje.    

Zašto? Zato što su pihtije pune želatina odnosno oblika kolagena izvučenog iz kože, kostiju i hrskavice životinjskog porekla.

Želatin se koristi u svrhu mršavljenja jer smanjuje apetit, povećava osećaj sitosti i tako vam pomogne da smršate.

Poznato je da se želatin koristi i kod kostobolje ili problema sa bolom u zglobovima.

Želatin ima veliku primenu u kozmetičkoj industriji jer je osnovni sastojak antirid krema i preparata protiv starenja. Zbog nedostatka kolagena dešavaju se mnoge promene u organizmu, a prvo se vide na koži i kosi.

Starenjem opada sposobnost organizma da sintetiše kolagen pa vlakna u koži gube elastičnost i stvaraju se bore. Starenje se ne može sprečiti, ali se njegove posledice mogu ublažiti. Kolagen vezuje vodu i tako smanjuje dehidriranje organizma pa tako i kože.

Kako ne biste ispijali želatin ili kolagen po ceo dan, probajte da ove zime jedete pihtije i spojite korisno i lepo.

Recept za goveđe pihtije od nogica

Pihtije se kod nas uglavnom prave od svinjskih nožica jer su one dostupnije u prodaji, ali naravno goveđe pihtije se prave od goveđih nožica. Princip je isti, bitno je da imate nogice koje su dobro oprane i očišćene i stavite ih da se kuvaju u najmanje 5 litara vode. Kad prokuvaju, penu koja se stvara na površini skidate kašikom.  Kad nestane pene dodate zrna bibera, lovorov list, so, peršun i kuvate dok se meso ne odvoji od kostiju. Polovina vode treba da uvri i da bude lepljiva. Ni slučajno ne dolivajte vodu.

Skinete kašikom nakupljenu masnoću sa vrha, izvadite meso i stavite ga u sudove gde ste planirali da ulijete skuvanu tečnost, pa proceđenu tečnost prelijete preko mesa, dodate sitno iseckani beli luk i pospete mlevenim biberom. Ostaviti na hladnom mestu sudove sa pihtijama da se masa stegne i služite kao predjelo.

Ostavite komentar