Lista NAJGORE ocenjenih SRPSKIH jela: Ko je ovo SASTAVIO, dobru hranu nije OKUSIO
To što su stranci, ne znači da su znalci, jer kad neko ne zna šta valja - ne zna
11.11.2022
GurmanlookOvo tradicionalno predjelo u sebi sadrži brojne benefite za naše zdravlje: povećava sitost, topi kilograme i utiče na podmlađivanje
podeli vest:
Naši stari nisu bili ludi kada su spremali i rado jeli pihtije. Ovo tradicionalno jelo spremalo se tokom zime, jelo na praznike i svi su ga obožavali. Moderan način života, brza hrana potrošačkog društva skrajnula je pihtije sa trona svake trpeze.
Vremenom se pokazalo da su tradiconalna jela ipka najbolja opcija za organizam, tako i pihtije imaju mnogo benefita za naše zdravelje.
Zašto? Zato što su pihtije pune želatina odnosno oblika kolagena izvučenog iz kože, kostiju i hrskavice životinjskog porekla.
Želatin se koristi u svrhu mršavljenja jer smanjuje apetit, povećava osećaj sitosti i tako vam pomogne da smršate.
Poznato je da se želatin koristi i kod kostobolje ili problema sa bolom u zglobovima.
Želatin ima veliku primenu u kozmetičkoj industriji jer je osnovni sastojak antirid krema i preparata protiv starenja. Zbog nedostatka kolagena dešavaju se mnoge promene u organizmu, a prvo se vide na koži i kosi.
To što su stranci, ne znači da su znalci, jer kad neko ne zna šta valja - ne zna
11.11.2022
GurmanlookGastronomsko-turistički vodič TasteAtlas napravio je listu najboljih salata na svetu, a jedna tradicionalna srpska našla se na 4. mestu
13.06.2023
GurmanlookStarenjem opada sposobnost organizma da sintetiše kolagen pa vlakna u koži gube elastičnost i stvaraju se bore. Starenje se ne može sprečiti, ali se njegove posledice mogu ublažiti. Kolagen vezuje vodu i tako smanjuje dehidriranje organizma pa tako i kože.
Kako ne biste ispijali želatin ili kolagen po ceo dan, probajte da ove zime jedete pihtije i spojite korisno i lepo.
Pihtije se kod nas uglavnom prave od svinjskih nožica jer su one dostupnije u prodaji, ali naravno goveđe pihtije se prave od goveđih nožica. Princip je isti, bitno je da imate nogice koje su dobro oprane i očišćene i stavite ih da se kuvaju u najmanje 5 litara vode. Kad prokuvaju, penu koja se stvara na površini skidate kašikom. Kad nestane pene dodate zrna bibera, lovorov list, so, peršun i kuvate dok se meso ne odvoji od kostiju. Polovina vode treba da uvri i da bude lepljiva. Ni slučajno ne dolivajte vodu.
Skinete kašikom nakupljenu masnoću sa vrha, izvadite meso i stavite ga u sudove gde ste planirali da ulijete skuvanu tečnost, pa proceđenu tečnost prelijete preko mesa, dodate sitno iseckani beli luk i pospete mlevenim biberom. Ostaviti na hladnom mestu sudove sa pihtijama da se masa stegne i služite kao predjelo.
Priznajte da tradicionalna jela i recepti naših baka ne mogu da se porede sa "novopečenim" specijalitetima
02.06.2023
GurmanlookVlaške palačinke kojima ćete očas baciti čini na sve koji ih probaju
01.03.2023
GurmanlookZa ovo jelo ne traba vam puno vremena za pripremu, a ni novca
03.03.2024
GurmanlookLagan i jednostavan recept za ručak je sve što vam treba petkom
24.11.2023
GurmanlookReditelj je izazvao bes javnosti na Kanskom festivalu kada je na konferenciji za novinare povodom filma "Melanholija" rekao da je nacista
12.02.2025
SudbineDragoljub Vojnov ostaće upamćen po brojnim ostvarenjima koje i danas ne gube na popularnosti
12.02.2025
SudbineĐorđe Firić se prvi put oglasio nakon jedne od najvećih tragedija koja se desila u našoj zemlji
12.02.2025
SudbinePevačica je kratko vreme vodila borbu sa kancerom krajnika, koji je letos i operisala, ali joj se iznenada stanje pogoršalo
12.02.2025
SudbineDres prvog tima Crvena zvezde je nosio od 9. maja 1964. pa do 27. jula 1971. godine
11.02.2025
SudbineBogoljub Karić izneo je za Institut IFIMES geopolitičku viziju i razmišljanja o budućnosti Srbije. Prenosimo ovaj autorski tekst u celosti
10.02.2025
Kolumna
Ostavite komentar