Kulinarska VLAŠKA MAGIJA. Da li ste ikada probali PLAŠINTE?
Vlaške palačinke kojima ćete očas baciti čini na sve koji ih probaju
01.03.2023
GurmanlookPriznajte da tradicionalna jela i recepti naših baka ne mogu da se porede sa "novopečenim" specijalitetima
podeli vest:
Danas vam donosimo recept za skoro zaboravljenu izlivenu pitu sa batacima – batakušu ili kvrgušu.
Ukoliko niste imali priliku da probate ovo jelo, siguni smo da ćete se iznenaditi koliko je ukusno. Priprema se veoma brzo i jednostavano, a i veoma je jeftino.
Vlaške palačinke kojima ćete očas baciti čini na sve koji ih probaju
01.03.2023
GurmanlookSitni kolači su deo naše tradicionalne kuhinje, a večini ljudi najomiljenije su baš vanilice
15.12.2022
GurmanlookSastojci
Za testo: 2 jajeta, so, 250 g mekog brašna, 1 kasika praška za pecivo, 150 ml mleka, 150 ml vode
Za preliv: 2 kasike kajmaka ili pavlake, po želji dodajte 1 čen belog luka
I još: 3 batka sa karabatakom, mast/ulja za podmazivanje tepsije, biber
Najbolji su oni kolači koji se lako prave, a garantovano uspevaju
07.03.2023
GurmanlookNeka vam jutra vikendom počnu ispunjena mirisom ukusne hrane
25.02.2023
GurmanlookPriprema: Batake odvojite od karabataka, pa začinite. Ostavila sam ih pola sata, ali možete i odmah da prirpemate batakušu. Uključite rernu na 200 C da se greje.
Umutite jaja i so, mikserom dok ne postanu penasta. Dodajte vodu i mleko, pa nastavite sa mućenjem mikserom. Zatim dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i umutite mikserom dok se ne dobije ujednačena smesa.
Vatrostalnu činiju podmažite sa mašću ili uljem i stavite u zagrejanu rernu da se ugreje (da bi se pečena batakuša lakše odvojila od tepsije). Polovinu smese sipajte u tepsiju, preko poređajte batake sa karabatacima, pa sipajte drugu polovinu smese. Pecite na 200 C 35-40 minuta. Ukoilko vam previše porumeni, batakušu prekrijte je folijom kako ne bi izgorela.
Posle toga batakušu premažite kajmakom (ili pavlakom). Ako želite, dodajte 1 sitno iseckan čen belog luka. Vratite u ugašenu rernu i ostavite još desetak minuta.
Ne, nismo uzeli recept od Snebivljive aždaje (ako se sećate kultnog crtača), ali smo sigurni da će vam se i ovaj dopasti
23.12.2022
GurmanlookManastirska pita sprema se na vodi, ukusna je, sočna, puna nadeva i bez ijedne kapi ulja
19.12.2022
GurmanlookRecept za uštipke bez kvasca, idealan doručak ili večera za sve koji žure
29.10.2022
GurmanlookAko su ga spremali naši stari, što ne bismo i mi, a i valja obogatiti zimski jelovnik kojom kalorijom više
02.11.2022
GurmanlookReditelj je izazvao bes javnosti na Kanskom festivalu kada je na konferenciji za novinare povodom filma "Melanholija" rekao da je nacista
12.02.2025
SudbineDragoljub Vojnov ostaće upamćen po brojnim ostvarenjima koje i danas ne gube na popularnosti
12.02.2025
SudbineĐorđe Firić se prvi put oglasio nakon jedne od najvećih tragedija koja se desila u našoj zemlji
12.02.2025
SudbinePevačica je kratko vreme vodila borbu sa kancerom krajnika, koji je letos i operisala, ali joj se iznenada stanje pogoršalo
12.02.2025
SudbineDres prvog tima Crvena zvezde je nosio od 9. maja 1964. pa do 27. jula 1971. godine
11.02.2025
SudbineBogoljub Karić izneo je za Institut IFIMES geopolitičku viziju i razmišljanja o budućnosti Srbije. Prenosimo ovaj autorski tekst u celosti
10.02.2025
Kolumna
Ostavite komentar