Kulinarska VLAŠKA MAGIJA. Da li ste ikada probali PLAŠINTE?
Vlaške palačinke kojima ćete očas baciti čini na sve koji ih probaju
01.03.2023
GurmanlookPriznajte da tradicionalna jela i recepti naših baka ne mogu da se porede sa "novopečenim" specijalitetima
podeli vest:
Danas vam donosimo recept za skoro zaboravljenu izlivenu pitu sa batacima – batakušu ili kvrgušu.
Ukoliko niste imali priliku da probate ovo jelo, siguni smo da ćete se iznenaditi koliko je ukusno. Priprema se veoma brzo i jednostavano, a i veoma je jeftino.
Vlaške palačinke kojima ćete očas baciti čini na sve koji ih probaju
01.03.2023
GurmanlookSitni kolači su deo naše tradicionalne kuhinje, a večini ljudi najomiljenije su baš vanilice
15.12.2022
GurmanlookSastojci
Za testo: 2 jajeta, so, 250 g mekog brašna, 1 kasika praška za pecivo, 150 ml mleka, 150 ml vode
Za preliv: 2 kasike kajmaka ili pavlake, po želji dodajte 1 čen belog luka
I još: 3 batka sa karabatakom, mast/ulja za podmazivanje tepsije, biber
Najbolji su oni kolači koji se lako prave, a garantovano uspevaju
07.03.2023
GurmanlookNeka vam jutra vikendom počnu ispunjena mirisom ukusne hrane
25.02.2023
GurmanlookPriprema: Batake odvojite od karabataka, pa začinite. Ostavila sam ih pola sata, ali možete i odmah da prirpemate batakušu. Uključite rernu na 200 C da se greje.
Umutite jaja i so, mikserom dok ne postanu penasta. Dodajte vodu i mleko, pa nastavite sa mućenjem mikserom. Zatim dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i umutite mikserom dok se ne dobije ujednačena smesa.
Vatrostalnu činiju podmažite sa mašću ili uljem i stavite u zagrejanu rernu da se ugreje (da bi se pečena batakuša lakše odvojila od tepsije). Polovinu smese sipajte u tepsiju, preko poređajte batake sa karabatacima, pa sipajte drugu polovinu smese. Pecite na 200 C 35-40 minuta. Ukoilko vam previše porumeni, batakušu prekrijte je folijom kako ne bi izgorela.
Posle toga batakušu premažite kajmakom (ili pavlakom). Ako želite, dodajte 1 sitno iseckan čen belog luka. Vratite u ugašenu rernu i ostavite još desetak minuta.
Ne, nismo uzeli recept od Snebivljive aždaje (ako se sećate kultnog crtača), ali smo sigurni da će vam se i ovaj dopasti
23.12.2022
GurmanlookManastirska pita sprema se na vodi, ukusna je, sočna, puna nadeva i bez ijedne kapi ulja
19.12.2022
GurmanlookRecept za uštipke bez kvasca, idealan doručak ili večera za sve koji žure
29.10.2022
GurmanlookAko su ga spremali naši stari, što ne bismo i mi, a i valja obogatiti zimski jelovnik kojom kalorijom više
02.11.2022
GurmanlookAleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige, objasnio je gde leži izlaz iz krize u kojoj se naše društvo nalazi.
pre 15 sati
Kolumna
Ostavite komentar