Priče > Biznis

Naši STUDENTI se dosetili KAKO da se od MALINE ništa ne baca: Napravili KEFIR s aromom ZOVE i dodatkom poznate VOĆKE

Kad posle ceđenja soka od maline ostatke poželite da bacite studenti Tehnološkog fakulteta iz Leskovca vam kažu: ne, to nikako...

Autor: k1info/Jugmedia.rs

21/07/2023 > 23:02

podeli vest:

Naši STUDENTI se dosetili KAKO da se od MALINE ništa ne baca: Napravili KEFIR s aromom ZOVE i dodatkom poznate VOĆKE
Foto: Jugmedia.rs


Studenati Tehnološkog fakulteta iz Leskovca osvojili su prvo mesto na takmičarskoj izložbi proizvoda od maline sa dodatom vrednošću.

Njihov proizvod MALI ZOV - kefir sa dodatkom praha zove (ostatak nakon pakovanja čaja) i tropa maline (ostatak posle ceđenja soka od maline) nastao je sa ciljem da se tržištu ponudi inovativan proizvod, jedinstvenih funkcionalnih i senzornih karakteristika.

Valorizacija pomenutih sporednih proizvoda prehrambene industrije koja vodi ka maksimalnom iskorišćenju procesa, smanjenju ekonomskih gubitaka i zagađenja životne sredine, ujedno predstavlja ekoinovativni aspekt koji ovaj proizvod odvaja od mnogih drugih.

Dodatak tropa maline, zahvaljujući visokom sadržaju bioaktivnih jedinjenja i dijetetskih vlakana, povećava nutritivnu vrednost proizvoda i čini ga potencijalno funkcionalnim.

Pored toga, dodatak tropa maline i praha zove poboljšava i senzorne karakteristike proizvoda dajući mu prijatan miris i voćno-kiselkasti ukus. Jedinstvena aroma i ukus ovog proizvoda opčinili su pored članova komisije i posetioce izložbe koji su imali priliku da uživaju u proizvodima na bazi maline, sa pravom nazvani "Crveno zlato Srbije", piše portal Jugmedia.

Foto: Jugmedia.rs

 

Ovaj izuzetan uspeh studenata Tehnološkog fakulteta između ostalog rezultat je načina rada koji se neguje na Tehnološkom fakultetu, a to je da se osim sticanja teorijskog znanja puno pažnje poklanja razvijanju inovativnosti, kreativnosti, proaktivnosti, timskog rada, kao i na podsticanju preduzetništva.

Ove godine u konkurenciji među 39 proizvoda, proizvod studenata Tehnološkog fakulteta u Leskovcu sa studijskog modula Prehrambena tehnologija i bezbednost hrane osvojio je zlatnu medalju u kategoriji inovativni proizvodi.

Institut za primenu nauke u poljoprivredi iz Beograda je u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Tehnološkim fakultetom u Leskovcu Univerziteta u Nišu, Poljoprivrednim i Tehnološkim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu, Institutom za voćarstvo u Čačku, Naučnim institutom za prehrambene tehnologije (FINS) i Fakultetom za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, organizovao u Vrnjačkoj Banji prvu takmičarsku izložbu proizvoda od maline sa dodatom vrednošću.

Pravo da se prijave kao učesnici izložbe imala su: poljoprivredna gazdinstva, zadruge i udruženja poljoprivrednih proizvođača, firme, pojedinci i grupe učenika/studenata, nastavnika, istraživača koji se bave prehrambenom tehnologijom, a izložba ima za cilj promociju i izgradnju srpskog brenda tradicionalnih i inovativnih proizvoda od maline sa dodatom vrednošću, poboljsanje vidljivosti i prepoznatljivosti domaćih proizvođača i proizvoda.

Ostavite komentar