Priče > Čuvarkuća

KO IMA PRAVO na energetske POVLASTICE: Možda nećete VEROVATI, ali ministarka kaže da je ZA SVE dovoljan samo JEDAN PAPIR

Dodatni motiv za uštedu je sigurno i to što od novembra ponovo poskupljuju gas i električna energija

Izvor: K1info/rts.rs

14/10/2023 > 17:46

podeli vest:

KO IMA PRAVO na energetske POVLASTICE: Možda nećete VEROVATI, ali ministarka kaže da je ZA SVE dovoljan samo JEDAN PAPIR
Foto: Pixabay.com


Energetska preduzeća spremna za početak grejne sezone i pozivaju građane da koriste olakšice i štede struju, jer tako mogu i da prepolove račun.

Najsiromašniji građani cele godine, mesečno mogu dadobiju do 250 besplatnih kilovata, a tokom šest meseci grejne sezone i do 770 kilovat-časova gasa ili mesečni račun za grejanje iz toplana da bude umanjen i do 60 odsto. Te olakšice godišnje iskoristi oko 80.000 ugroženih gađana, uglavnom za struju i uglavnom isti. 

 

- U gradu Čačku su do 10. oktobra predata 732 zahteva, što je neznatno veći broj u odnosu na prošlu godinu. Naši podaci govore da se najviše koriste za isporuku električne energije i dve trećine zahteva se odnose na kategorije dečjeg dodatka i socijalne pomoći - rekao je za RTS Miroslav Petković, pomoćnik gradonačelnika Čačka.

Evo kakva je situacija u Novom Pazaru.

- Građani u Novom Pazaru su ove godine podneli 4.534 zahteva za ostvarivanje ovog prava. Poređenje sa prošlom godinom - mi smo prošle godine imali 4.401 zahtev. Najčešći korisnici su oni koji su ostvarili socijalnu pomoć i korisnici dečjeg dodatka - rekao je Aladin Brunčević, rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti u Novom Pazaru. 

Uz te dve kategorije, energetske povlastice mogu dobiti i primaoci dodatka za tuđu negu, siromašna seoska domaćinstva, bolesni ali i druge porodice u zavisnosti od broja članova i prihoda.

Mnogi se i dalje ustručavaju da podnesu zahtev, a glavni problem je što nisu dovoljno informisani o olakšicama.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Dubravka Đedović Handanović

Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike najavljuje spuštanje kriterijuma za sticanje statusa energetski ugroženog kupca jer novca, kaže, ima za tri puta više korisnika olakšica.

- Apelujem na lokalne samouprave da sprovedu što više takvih zahteva i pre svega apelujem na građane da se prijave. Dovoljan je jedan papir i apelujem na građane da provere u svojim opštinama da imaju pravo - rekla je ona.

Sva domaćinstva, od oktobra do marta, ako štede struju mogu računati na popuste. Dodatni motiv za štednju sigurno je i to što od novembra ponovo poskupljuju i gas i električna energija.

Ostavite komentar