Vesti > Društvo

Mali maturanti POPUNJAVAJU LISTE ŽELJA: Pokazali su nešto slabije znanje u odnosu na prethodnu GENERACIJU

Đaci priznaju da su im razumevanje pročitanog teksta i analiza, geometrija i procenti i dalje problem.

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

26/06/2024 > 08:40

podeli vest:

Mali maturanti POPUNJAVAJU LISTE ŽELJA: Pokazali su nešto slabije znanje u odnosu na prethodnu GENERACIJU
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Poznati su konačni rezultati male mature. Opet su pokazali za nijansu slabije znanje nego prethodna generacija. Sada je pred đacima da realno odmere svoje želje i u naredna dva dana popune i predaju listu želja kako bi se upisali u srednju školu.

Iako su test iz srpskog jezika uradili bolje nego prošle godine, ukupno znanje generacije, izraženo u koeficijentima, manje je za 0,08 odsto od prethodne. Đaci priznaju da su im razumevanje pročitanog teksta i analiza, geometrija i procenti i dalje problem.

Svaki od testova sadrži zadatke osnovnog, srednjeg i naprednog nivoa.

- Kažu da im je test iz srpskog bio prilično lak, za matematiku su mišljanja prilično podeljena, što znači da je dobar deo učenika rekao da je bio prilično lak, a onaj drugi rekao da je veoma težak, negde sredine nema. Izborni predmet je uvek njima lakši, to je nešto što im je poznato - ocenjuje Jelena Cicović, direktorka OŠ "Emilija Ostojić" iz Požege.

Ipak, uloga i građa kože čoveka, rečna mreža, monsuni i oaza, španska groznica, odnosno zadaci srednjeg i osnovnog nivoa bili su im kamen spoticanja.

- E sad se tu postavlja pitanje vezano i za autore testa – da li to što autori testa smatraju da su zadaci sa naprednog i srednjeg, deca tako i na kraju prikažu. Ali, to će na kraju pokazati dublje analize koje će raditi kolege iz Zavoda, škole već dobijaju svoje izveštaje. Mogu da urade korelaciju uspeha učenika sa postignućima i to je neka vrsta, kako kažemo, krive koja se pojavljuje na kraju - da li su ocene u skladu sa postignućima završnog. Ako jesu, to je dobar put, ako postoje odstupanja onda mora da se uradi neka dublja analiza na nivou same škole ili obrazovnog sistema - kaže pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Stiglo je i hiljadu progovora manje nego prošle godine zahvaljujući, kažu nadležni, objektivnom pregledanju rešenja.

Sada bivši osnovci treba da nađu najbolje rešenje za upis srednje škole, da popune listu želja, a odgovor će dobiti u subotu.

 

Ostavite komentar