STOP lovu i krijumčarenju ZAŠTIĆENIH DIVLJIH VRSTA u Srbiji, DOK IH JOŠ IMA
Izveštaj WWF o kažnjivim delima protiv divljih vrsta u Srbiji ukazuje na učestalost i štetne posledice po lokalni biodiverzitet
15.09.2022
Green WorldSvi moramo da jedemo, ali intenzivan i neodrživ način na koji trenutno proizvodimo hranu dovodi do degradacije i uništavanja životne sredine
podeli vest:
Meso i hranu životinjskog porekla trebalo bi da jedemo u skladu s onim što planeta može održivo da proizvede. U suprotnom, dovodimo u opasnost budućnost života na Zemlji.
Izveštaj WWF o kažnjivim delima protiv divljih vrsta u Srbiji ukazuje na učestalost i štetne posledice po lokalni biodiverzitet
15.09.2022
Green WorldKombinacija smanjenih padavina i ubrzanog zagrevanja može dovesti do teških suša i ugroziti sigurnost vode i hrane
06.09.2022
Green WorldNezdrava prehrana je najčešći uzrok nezaraznih bolesti. Uz to, način na koji proizvodimo hranu ubrzano šteti planeti - uzrokuje 70% gubitka biodiverziteta na kopnu i 50% u slatkovodnim sistemima, a odgovoran je i za oko 30% emisija gasova sa efektom staklene bašte.
Dok hrana životinjskog porekla uopšteno ima veći uticaj na prirodu od biljaka i useva, proizvodnja mesa, mlečnih proizvoda i hrane koja dolazi iz mora može biti posebno štetna.
Meso obično ima najveći uticaj na životnu sredinu, delimično jer stoka proizvodi emisije metana kroz svoj probavni proces, koji zovemo crevna fermentacija, ali i zato što većina mesa dolazi od stoke koja se hrani usevima.
To znači da ekološki otisak nisu samo resursi koji se koriste za uzgoj stoke već i oni koji odlaze na proizvodnju hrane za životinje.
Posebno zabrinjava intenzivni uzgoj stoke na malim prostorima koja se hrani sojom i žitaricama, a čija proizvodnja menja prirodu na područjima kao što su Severnoameričke velike ravnice ili brazilski Serado, smanjujući biodiverzitet i povećavajući emisije gasova sa efektom staklene bašte.
Čudesna Majka priroda zbunila naučnike i još jednom pokazala koliko je savršena
09.08.2022
Green WorldJužni pol se zagreva, Indijski okean se hladi, a čovečanstvo i dalje ne shvata ozbiljno klimatske promene
09.08.2022
Green WorldNauka svakako pokazuje da prekomerna konzumacija mesa, kao i jako prerađene hrane i rafinisanih šećera, može da poveća rizik od bolesti srca, raka i dijabetesa, dok konzumacija voća, povrća i druge biljne hrane dovodi do pozitivnih zdravstvenih ishoda za ljude.
Međutim, važno je prepoznati da umerena konzumacija hrane životinjskog porekla može biti deo zdrave i uravnotežene prehrane, dok postoje mnogi delovi sveta u kojima meso predstavlja vitalni izvor hranjivih materija koje nisu dostupne u drugoj dostupnoj hrani.
Zdravlje životne sredine takođe zavisi od toga kako ćemo sprečiti prekomernu konzumaciju: jednostavno nije moguće proizvesti količinu mesa koja se trenutno konzumira bez štete po planetu.
Međutim, takođe je tačno reći da određene metode stočarske proizvodnje — na primer održivo držanje stoke na ispaši — mogu pozitivno da utiču na životnu sredinu.
Istraživanja pokazuju da stoka uzgojena na dobro upravljanim, prirodnim travnjacima (za razliku od šuma koje su posečene da bi se napravilo mesta za ispašu krava) mogu da povećaju količinu ugljenika pohranjenog u tlu i doprinesu biološki bogatom ekosistemu travnjaka.
Stoka integrisana u obradive površine prirodno đubri zemlju, smanjujući potrebu za primenom sintetičkih.
Hrana proizvedena u skladu sa zdravim ekosistemom prava je dobit. Na primer, neki poljoprivrednici i stočari doprinose sigurnosti hrane i poboljšanju lokalnih životnih uslova uzgojem stoke na prirodnim travnjacima, a istovremeno imaju ključnu ulogu u upravljanju ekološki vrednim zemljištem.
Kad razmatramo budućnost naše prehrane, takođe treba imati na umu da će se za prehranu milijardi ljudi uvek koristiti značajna količina prirodnih resursa.
Na primer, čak i da postanemo potpuno veganska planeta, i dalje bismo koristili približno istu količinu obradivog zemljišta koliko je danas potrebno za prehranu ljudi i životinja.
Možemo da proizvodimo hranu i istovremeno brinemo o prirodi kroz podržavanje regenerativnih ekosistema, ali proizvodnja različitih vrsta hrane deo je rešenja.
Važno je da na svetskom nivou konzumiramo meso i hranu životinjskog porekla u skladu s onim što planeta može održivo da proizvede.
To znači globalno smanjenje količine mesa i hrane životinjskog porekla koja se trenutno konzumira. Ali ne postoji jedinstveno rešenje za sve.
Nedaleko od prestonice i Sremske Mitrovice, u Specijalnom rezervatu prirode, stanište je više stotina retkih ptica, životinja i riba
31.07.2022
Green WorldKragujevac je prvi grad u Srbiji koji je zabranio gradnju novih objekata bez sadnje, na 1.000 kvadrata obavezno je posaditi 10 stabala
29.08.2022
Green WorldDoprinos svakog od nas biće u skladu s našom jedinstvenom kulturom, kulinarskom tradicijom, ekološkim otiskom i zdravstvenim profilom.
Na nekim mestima je količina koja se trenutno konzumira daleko veća od onoga što je zdravo za ljude ili planetu. U drugima, potrošnja mesa zapravo bi trebala biti povećana kako bi se postigli zdravstveni i prehrambeni ciljevi.
Nauka je jasna u tome da možemo da nastavimo da uživamo u mesu kao delu zdrave i održive prehrane, ali moramo da naučimo da uravnotežimo konzumaciju mesa s ekološkim ograničenjima koja nam Zemlja ostavlja. Ako to ne učinimo, biće nemoguće zaštititi ljudsko zdravlje i zdravlje jedine planete koju imamo.
Nažalost, njegovo stanište u Kini postalo je ugroženo u 20. veku jer su ga ribolovci tražili zbog kože, kostiju i mesa
24.08.2022
Green WorldIako korišćenje obnovljivih izvora energije u delu Evrope, Kavkazu i u centralnoj Aziji raste, zemlje Balkana i dalje zaostaju
14.09.2022
Green WorldNesavesnog vinovnika ekolozi pronašli po fiskalnom računu, morao sve da očisti o svom trošku
22.09.2022
Green WorldUkoliko se situacija sa zagađenjem ne normalizuje slede nove mere
15.10.2022
Green WorldŠirom regiona u toku noći biće obilnih padavina
pre 14 minuta
RegionOna leti brzinom od 10 maha – 2,5-3 kilometra u sekundi
pre 1 sat
SvetSukob u Ukrajini je posle ovih napada dobio elemente globalne prirode
pre 2 sata
SvetAjli je ugrađen dren preko kojeg izlazi gnoj
pre 2 sata
RegionReč je o još jednom svesnom i planiranom pokušaju izazivanja incidenta
pre 2 sata
PolitikaBalijagića otkrili tragovi u snegu
pre 3 sata
HronikaPredsednik je na RTS govorio o svim aktuelnim temama.
pre 3 sata
PolitikaNaredba Aljbina Kurtija da pripadnici takozvane Kosovske policije pređu Administrativnu liniju predstavlja opasnu provokaciju
pre 4 sata
PolitikaBio je PR za umetnike poput: Doli Parton, Džonija Keša, Pink Floyd, Brusa Springstina, The Clash, Barbre Strejsend...
20.11.2024
SudbineAnja je danas sahranjena u svom rodnom Bošnjanu kod Paraćina
20.11.2024
SudbineNa roze umrlici potpisani su roditelji, braća sa devojkama, momak, bake, tetke, rodbina i prijatelji...
20.11.2024
SudbineMitrović je nad majčinim grobom održao potresni govor u kojem je obećao da će joj ispuniti poslednju želju
20.11.2024
SudbineNakon sahrane Željko se oglasio snimkom i porukom
19.11.2024
SudbineNajveću podršku Željko je danas imao od dece
19.11.2024
SudbineMajka Milenija preminula je na porodičnu krsnu slavu Đurđic
19.11.2024
SudbineDugo nije bila u kontaktu sa njom.
19.11.2024
Sudbine
Ostavite komentar