Showbizz > Celebrity

Kako je BOŽO VREĆO spojio SARAJEVO i BARSELONU? Pesma, FILM i nagrada svedoče o ISTORIJI

Podjednako se dobro osećam u Beogradu, Sarajevu i Skoplju. Nigde mi ne bi bilo ovako iskreno i dobro, kaže Vrećo

Izvor: K1info

23/02/2023 > 22:09

podeli vest:

Kako je BOŽO VREĆO spojio SARAJEVO i BARSELONU? Pesma, FILM i nagrada svedoče o ISTORIJI
Foto: Pixabay.com


Božo Vrećo, umetnik anđeoskog glasa kako ga je opisao slavni "Njujork tajms", poslužio je kao inspiracija španskim rediteljima da naprave kratak dokumentarni film o njemu, koji je nedavno osvojio i prestižnu nagradu u Goji.

Ovaj izvrsni umetnik i kompozitor u emisiji „Mi danas“ na televiziji K1 otkrio je kako se oseća kao dobitnik jedne od najvećih španskih nagrada, ali kako je došao na ideju da spoji Sarajevo i Barselonu.

- Ovo je jedna sjajna i neočekivana priča, koja je bez obzira što je na potpuno različitom jeziku, dotakla srca i nekako je ta emocija uspela da progovori. Nažalost nisam uspeo da prisustvujem ceremoniji, jer sam tog dana imao koncert u Amsterdamu, ali je ovo sjajna mogućnost koja je otvorila vrata ka Španiji, što se tiče mojih koncerata i nekih drugih projekata koji su upravo inicirani time - kaže Vrećo.

Foto: K1/Printscreen

 

Film kroz priču o pesmi „Maldita“ govori o Sarajevu, koje je kroz istoriju, preko Sefarda povezano sa Španijom. Božo je napisao pesmu na jeziku bosanskih Sefarda i otkriva kako je pronašao konekciju.

- Kroz sve sfere mog života prolazim prikupljajući komponente, koje mi na svaki mogući način mogu olakšati i približiti život ljudi koji su donosili to nešto ne materijalno, već kulturološko što je uzelo maha. Nešto što je oblikovalo sevdalinku, koju mi poznajemo danas. Ti Sefardi su u Bosnu i Hercegovinu doneli, jedan izvor ladino jezika koji se intenzivirao i proširio na način da je postao pevljiv na vrlo sveobuhvatan mogući način postaje karika sevdaha. Istražujući o učenim ljudima tog doba, koje su u to vreme bili poete i pesnici, pronašao sam par nekih sekvenci, koje su mi bile karike, a koje sam mogao da povežem u pesmu „Maldita“, odnosno ona koja je izgnana, koja je revolucionarna na društvo koje nas okružuje. Taj tekst je bio prelomni u odnosu na 600 godina unazad. On je itekako aktuelan i danas, oslikava društvo koje kleše, formira, oblikuje, ustrojava, beži, a čini mi se da sam ja poprilično pobegao – kaže Božo i dodaje da je njegova baza uprkos svetskoj popularnosti upravo u zemljama Balkana.

- Moje produktivno tlo, svih mojih interesnih sfera je Balkan. Podjednako se dobro osećam u Beogradu, Sarajevu, Skoplju, ta jedna uzburkana krv koja nas povezuje, to me sve veže za ovaj kraj. Nigde mi ne bi bilo ovako iskreno i dobro – dodao je.

Autori filma su Španci, a Božo otkriva i kako je tekao proces stvaranja nagrađenog filma:

- Isključiva sam osoba i prihvatam ono što me dotiče. „Maldita“ je bilo nešto što se samo nametnulo i isplivalo iz konteksta cele priče, što je i podržalo ideju koja je trebala da se iznese. Zajedno sa Klarom Pejom, to je bila savršena spona između mene i nje, kojom smo mogli preoblikovali i spojiti na svaki mogući način ta dva prijateljska grada, Sarajevo i Barselonu. Ispričati tu jednu priču, koja je bila vrlo iskrena i lagana da se otpeva i ispriča u tih 20 minuta. Namerno se nije proširivala cela priča na moje koncerte, jer oni imaju u cilju i planu, da naprave znatno duži dokumentarni film, koji bi se ticao mojih putovanja i svih mojih koncertnih aktivnosti koje su širom sveta. Ukoliko bi se to stvarno desilo, bila bi jedna posebna sintagma, sa njihovim flamenko igračima i sa svim tim uticajima sa juga Španije, koji su dosegli do Bosne i Hercegovine i ostavili jednu vrlo značajnu kariku – zaključio je Božo Vrećo u emisiji "Mi danas" na televiziji K1.

 

Ostavite komentar