Showbizz > Celebrity

Đoković jede samo PREČIŠĆENI MASLAC: Ovako se pravi NAJZDRAVIJA masnoća na svetu

U ajurvedi se gi maslac koristi i kao melem za razna kožna oboljenja, ali i za masažu i obloge

Izvor: K1info

12/06/2023 > 19:06

podeli vest:

Đoković jede samo PREČIŠĆENI MASLAC: Ovako se pravi NAJZDRAVIJA masnoća na svetu
Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus


Novi jelovnik Novaka Đokovića koji je objavljen pred njegov nastup na takmičenju Banja Luka Open zainteresovao je sve, posebno zato što se u njemu spominje indijski maslac.

Ovu narmirnicu mnogi smatraju najzdravijom masnoćom na svetu, a originalno ime joj je gi puter. Reč je o prečišćenom maslacu iz koga se jednostavnim postupkom izbacuju voda, zasićene masne kiseline i laktoza. Neki vole da kažu da puter tako postaje "postan", jer je oslobođen čvrstih komponenti mleka. Odličan je kao namaz, a može se koristiti i za pripremu hrane, kao zamena za ulje. 

Foto: Tanjug/AP

 

U indijskoj medicini se ističe da gi puter ima dosta lekovitih svojstava: jača imunitet, pomaže u varenju, usporava starenje. Lako se vari, a sporo sagoreva pa tako postepeno puni telo energijom - upravo ono što je Novaku potrebno.

Da biste napravili gi maslac, potrebno je da puter stavite u širu šerpu, na tihu vatru i sačekati da počne da peni. Ovu penu treba skidati sve dok se pojavljuje. Kad puter ostane proziran, procedite ga kroz gazu. 

Osim upotrebe u kulinarstvu, u ajurvedi se gi upotrebljava i kao melem za razna kožna oboljenja, ali i za masažu i obloge. 

 

Ostavite komentar