U staroj JUGOSLAVIJI ova JELA su smatrana SPECIJALITETIMA: Danas ih većina ljudi NE BI NI PROBALA
Specijaliteti iz stare Juge uglavnom su nešto što u današnje vreme teško da možemo da poručimo u restoranima
19.02.2023
GurmanlookNeka vam jutra vikendom počnu ispunjena mirisom ukusne hrane
podeli vest:
Ove subote vam donosimo recept za domaće mekike. Savršen doručak (ukoliko ih poslužite sa sirom ili pavlakom) ili poslastica (sa džemom ili kremom) u kojoj će uživati svi članovi porodice.
Sastojci: 500 g brašna, 40 g svezeg kvasca ili 1 kesica suvog, 1 kasicica soli, 1 jaje (može i bez toga), oko 4 dl mlake vode ili mešavine mleka i vode, ulje za prženje
Specijaliteti iz stare Juge uglavnom su nešto što u današnje vreme teško da možemo da poručimo u restoranima
19.02.2023
GurmanlookGrčki jogurt možete da dodajete raznim jelima, da ga obogatie voćem ili jedete "klot"
09.02.2023
GurmanlookPriprema: U vanglu staviti brašno pomešano sa 1 kasicicom soli, dodati kvasac i uz dolivanje vode i stalno lupanje varjačom umesiti testo mekše nego za hleb. Lupati testo 10 minuta dok ne počnu da se stvaraju klobuci, a testo da se odvaja od zidova posude.
Pokriti testo i ostaviti na toplom da se diže. Posle desetak minuta još jednom izlupati testo par puta i ostaviti ga da stoji dok ne naraste do vrha posude.
Zagrejati ulje u manjoj dubljoj šerpi u koju može da stane samo jedna mekika. Mnogo je bolje pržiti mekike u manjem sudu jer ih možete lepo polivati toplim uljem pa će biti šupljikavije i manje masne.
Kad se ulje zagreje smanjiti na srednju temperaturu i početi sa prženjem.
Ruke svaki put ovlažiti vodom, zahvatiti testo veličine manje jabuke i malo ga razvući i spustati u toplo ulje. Kašikom polivati testo toplim uljem da se naduva i dobije šupljine. Pržiti mekike po 3-4 minuta sa svake strane. Izvaditi ih na upijajuci papir i služiti po zelji.
Idealni za bilo koje doba dana, spremni za tili čas
15.02.2023
GurmanlookManastirska pita sprema se na vodi, ukusna je, sočna, puna nadeva i bez ijedne kapi ulja
19.12.2022
GurmanlookRecept za uštipke bez kvasca, idealan doručak ili večera za sve koji žure
29.10.2022
GurmanlookAko su ga spremali naši stari, što ne bismo i mi, a i valja obogatiti zimski jelovnik kojom kalorijom više
02.11.2022
Gurmanlook
Ostavite komentar