Recept za PUSLICE - bele, ukusne i slatke koje SE TOPE U USTIMA
Nikad brže i nikad slađe. Slatkiš koji ćete svi zavoleti, a koji će biti gotov "dok trepnete"
16.03.2023
GurmanlookKako to na našu percepciju hrane utiču i zvukovi?
podeli vest:
To da volimo hrskavu hranu je činjenica, ali i misterija.
Niko još nema tačno objašnjenje zbog čega našim nepcima, zubima, ušima, ali i stomaku prijaju baš ona jela koja imaju zvuk dok ih jedemo. Ali postoje neke teorije...
Marko Burazor, prvi domaći autor popularne psihologije koji se bavi temom govora tela i neverbalne komunikacije, kaže za k1info.rs da hrskava hrana prija, jer kada nju konzumiramo imamo utisak da jedemo nešto što je zasigurno gotovo i sveže.
- Ne vole svi "živ" biftek, ali zato baš mnogo ljudi obožava hranu koja je dobro ispečena i hrskava. Recimo, gotovo svi se oduševljavaju hrskavoj kožici od mesa ili dobro pečenom krompiru. Razlog za to je u simbolu, odnosno, asocijaciji da je hrana kompletna, dobro spremljena i obrađena - objašnjava Burazor.
Prema njegovim rečima gotovo niko ne može da zamisli odlazak u bioskop bez pune kese kokica ili činiju naćosa. Tu leži jedna velika istina, a to je da ušima godi zvuk žvakanja, šuškanja i hrskanja i asocira nas na opuštanje.
- Kako je u ljudskoj prirodi da oponašamo druge, ustalia se navika da se u bioskopu obavezno i nešto gricka. Tako da bi čovek pripadao grupi, usvojio je i tu teoriju da kada nešto od hrane hrska, to je obavezno i ukusno - objasnio je Burazor.
Da je hrskava hrana neprikosnoveni favorit, za naš portal potvrdio je i beogradski kuvar Marko Mitrović. On kaže da ne postoji restoran čiji jelovnik ne sadrži bar jedno hrskavo jelo u ponudi.
- Najviše se traže hrskavi pileći štapići. Piletina ima neutralan ukus, nije teška za varenje i zbog toga je pogodna za pohovanje. Ona je najlepša kada dobija tu finu zlatnožutu boju i neodoljivo hrskavu koricu, dok iznutra ostaje sočna i mekana. Favorit je naravno i hrskavi pomfrit, ali nikako ne smemo da zaboravimo na kožuru od mesa, koja mora biti hrskava - kaže kuvar.
On dodaje da se pohovanje postiže uz pomoć brašna, jaja i prezli, a u nekim restoranima čak i pomfrit valjaju u brašno pre prženja kako bi bio hrskaviji, a samim tim i primamljiviji.
- Inače, to se zove bečki način pripreme hrane. Zanimljivo je da ljudi ponekad i ne obraćaju pažnju na sam ukus, već im je samo važno da određena hrana bude hrskava - kaže Mitrović.
On dodaje da pohovana hrana ne mora uvek da bude pržena u litrima ulja, već da postoje i mnogo zdravije varijante.
- Pečenjem hrane u rerni na 70,80 stepeni možemo da sremimo i hrskave tikvice, šargarepu ili papriku. Važno je da se povrće tanko iseče, na slajseve, a onda se na pek papiru ubaci u rernu gde se hrana dehidrira i postaje hrskava.
Nikad brže i nikad slađe. Slatkiš koji ćete svi zavoleti, a koji će biti gotov "dok trepnete"
16.03.2023
GurmanlookNajbolji su oni kolači koji se lako prave, a garantovano uspevaju
07.03.2023
GurmanlookTemom hrskanja bavili su se i naučnici.
Čarls Spens, profesor sa Univerziteta u Oksfordu, objasnio je da su poređenjem mnogih studija naučnici došli do zanimljivih rezultata - zvuk hrane poput hrskavog čipsa, grickanje šargarepe ili šuštanje omiljenog gaziranog napitka utiče na to koliko će nam te namirnice biti ukusne.
Objasnio je da ljudi prema zvuku hrane nesvesno procenjuju i to koliko nam je ona ukusna.
Istraživači Univerziteta u Lidsu sproveli su zanimljivo istraživanje koje je pokazalo da, naprimer, hrskavost pržene slanine takođe igra veliku ulogu prilikom stvaranja slike o njenom ukusu.
- Obično mislimo da su bitni ukus i miris, ali ova studija pokazala je da je tekstura hrane vrlo bitna, odnosno specifični zvuk njenog drobljenja - objasnili su istraživači.
Nauka je takođe pokazala da menjanje zvukova hrane može da utiče na našu percepciju o njenoj privlačnosti, pa nam se tako više sviđaju gazirana pića koja imaju intenzivniji zvuk pucketanja mehurića.
Spens objašnjava da zvuk svakako igra veliku ulogu: kad zagrizemo jabuku, volimo da se to i čuje jer nam to, kaže on, poručuje da je sveža.
Na čuvenoj TasteAtlas listi dominiraju Italijani
05.03.2023
GurmanlookLako se prave, a odoleti im niko ne može...
04.03.2023
GurmanlookVlaške palačinke kojima ćete očas baciti čini na sve koji ih probaju
01.03.2023
GurmanlookNeka vam jutra vikendom počnu ispunjena mirisom ukusne hrane
25.02.2023
GurmanlookŠirom regiona u toku noći biće obilnih padavina
pre 40 minuta
RegionOna leti brzinom od 10 maha – 2,5-3 kilometra u sekundi
pre 1 sat
SvetSukob u Ukrajini je posle ovih napada dobio elemente globalne prirode
pre 2 sata
SvetAjli je ugrađen dren preko kojeg izlazi gnoj
pre 2 sata
RegionReč je o još jednom svesnom i planiranom pokušaju izazivanja incidenta
pre 3 sata
PolitikaBalijagića otkrili tragovi u snegu
pre 3 sata
HronikaPredsednik je na RTS govorio o svim aktuelnim temama.
pre 4 sata
PolitikaNaredba Aljbina Kurtija da pripadnici takozvane Kosovske policije pređu Administrativnu liniju predstavlja opasnu provokaciju
pre 4 sata
PolitikaBio je PR za umetnike poput: Doli Parton, Džonija Keša, Pink Floyd, Brusa Springstina, The Clash, Barbre Strejsend...
20.11.2024
SudbineAnja je danas sahranjena u svom rodnom Bošnjanu kod Paraćina
20.11.2024
SudbineNa roze umrlici potpisani su roditelji, braća sa devojkama, momak, bake, tetke, rodbina i prijatelji...
20.11.2024
SudbineMitrović je nad majčinim grobom održao potresni govor u kojem je obećao da će joj ispuniti poslednju želju
20.11.2024
SudbineNakon sahrane Željko se oglasio snimkom i porukom
19.11.2024
SudbineNajveću podršku Željko je danas imao od dece
19.11.2024
SudbineMajka Milenija preminula je na porodičnu krsnu slavu Đurđic
19.11.2024
SudbineDugo nije bila u kontaktu sa njom.
19.11.2024
Sudbine
Ostavite komentar