Slobodno vreme > Gurmanlook

Posoljena lubenica?! Ovog leta apsolutni must-eat

Iako zvuči čudno, lubenica posuta solju postaće vaša neodoljiva poslastica

Autor: firstforwoman.com

01/07/2022 > 18:52

podeli vest:

Posoljena lubenica?! Ovog leta apsolutni must-eat
Foto: Pixabay.com


Od svih voćnih uživanja koje leto nudi, lubenica je definitivno na vrhu top liste jer ništa ne osvežava tako dobro kao hladna sočna kriška tokom vrelog letnjeg dana. Međutim, postoji odličan a jednostavan trik koji poboljšava ne samo ukus lubenice već i njene zdravstvene prednosti - dodavanje soli.

Posipanje lubenice solju je tradicionalno južnjačka stvar, i iako ovaj savet deluje malo čudno, dešava se da suprotstavljena slana aroma još više naglasi slatkoću sveže lubenice i na neki način čini njen ukus još slađim.

Zanimljivo je i kako so menja celu teksturu voća. Lagano posipanje soli zapravo dovodi do toga da tečnost iz kriške lubenice bogate vodom izađe na površinu, čineći je još sočnijom i slađom! U stvari, ako posolite komad lubenice i ostavite ga nekoliko minuta, primetićete ovo poboljšanje još više.

Sve što vam treba jeste prstohvat soli. Počnite sa najmanjom mogućom količinom i dodajte još po želji. Možete koristio običnu ali i grubu himalajsku ružičastu so. Potrebno je samo da pospete so na krišku lubenice, ostavite da odstoji nekoliko minuta i da uživate!

Ovaj način uživanja u lubenici ima i određene zdravstvene prednosti. So, koja se naziva i natrijum, je prirodni elektrolit koji pomaže da organizam postane hidriran čime se održava ravnoteža tečnosti u telu. Dodavanje malo soli lubenici će zapravo povećati voćnu moć hidriranja.

Ostavite komentar