Slobodno vreme > Putovanja & Hedonizam

Kuća NOBELOVCA IVE ANDRIĆA pretvorena je u MUZEJ! Ako ste u HERCEG NOVOM obavezno ga OBIĐITE, evo šta možete videti

Milica, prva naša školovana kostimografkinja koju je voleo Ivo Andrić su u kući uživali od '63. do' 68, kada je ona u bašti kuće preminula

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

10/07/2024 > 22:30

podeli vest:

Kuća NOBELOVCA IVE ANDRIĆA pretvorena je u MUZEJ! Ako ste u HERCEG NOVOM obavezno ga OBIĐITE, evo šta možete videti
Foto: Aleksandra Mihajlović


Kuća Ive Andrića u Herceg Novom od 2021.godine pretvorena je u muzej. Godine 1961. Ivo i Milica Babić provode tri meseca u Novom, jer je ona bolovala od artritisa i imala je u Igalu terapije. Napredak joj je bio vidan, te vele, tada su već ozbiljno razmišljali da bi valjalo tu imati kuću.

U decembru on dobija Nobelovu nagradu. Hercegnovska opština mu dodeljuje plac, bez ikakve nadoknade, gde bi drugde već u Njegoševoj ulici. U gospostvenom, sunčanom kraju, u Toploj. Bila je velika čast imati nobelovca u svom gradu. Njegovu kuću, a  danas muzej,obišla je književnica Aleksandra Mihajlović. Ovo su njeni utisci. 

Foto: Aleksandra Mihajlović

 

- Od dela dobijenog  novca počinje da se gradi kuća 1962.i 1963. godine, prema projektu beogradskog arhitekte i slikara Vojislava Đokića. Predviđeno je da bude veća, ali ju je Milica, umetnički, svela, smanjila, ujednačila, smatrajući da nema potrebe ni za većom, ni za raskošnijom. Možda bi iz ovoga naši savremenici trebalo ponešto  da nauče. Jedino valjano je da se mi u svom domu osećamo ugodno, neće tu pomoći prostranstvo i luksuz - ovako počinje naš razgovor profesorka Aleksandra Mihajlović. 

,,U suncu je sedam berićeta, a u kiši samo jedan", odgovarao je Andrić bosanskom poslovicom na pitanje zašto baš Herceg Novi.

- Ivo i Milica su mnogo vremena provodili u svom vrtu. Imali su 51 flornu vrstu i povrtnjak sa 12 vrsta povrća. Prema spisku koji je sam Ivo načinio, uzgajali su i ukrasno začinsko bilje, citruse, smokvu. Vele da kad bi smokva otežala od plodova, Milica je svraćala komšije da uzmu, jer je bilo mnogo za njih dvoje. On bi se tada sklanjao, a dešavalo se i da se popne na drvo, da se pričom ne zamara - navodi Mihajlovićeva sve važne činjenice za K1info.rs. 

Foto: Aleksandra Mihajlović

 

Naravno, bilo je tu i svakojakog cveća - ruža, amelija, magnolija, dalija, mimoze i pregršt drugih mirisnih i raznobojnih stabljika.

- Na žalost, Milica, prva naša školovana kostimografkinja koju je pre braka voleo gotovo dve decenije, i Ivo Andrić su u kući uživali samo pet godina, od '63. do' 68, kada je ona u bašti preminula od srčanog udara - navodi ona i dodaje:  

- Andrić je zauvek napustio jedini dom koji je ikada gradio i nikada se više u njega nije vratio. Kuću je poklonio Miličinoj sestri Danki Zajcev, ali ona za nju nije bila zainteresovana. Prodala ju je hercegnovskoj opštini, koja je ponudila Zuku Džunhuru, velikom Andrićevom prijatelju i rado viđenom gostu. Zuko je začuđeno odbio rekavši da on nije dostojan da živi u kući jednog nobelovca - govori Aleksandra Mihalović, književnica. 

U Andrievoj i Miličinoj kući gosti su bili: Desanka Maksimović, Stevan Raičković, Mihajlo Lalić, Branko Ćopić, Dušan Kostić, Branko Lazarević, čuveni hercegnovski slikar Voja Stanić i njegova žena Nada, vajarka. Često ih je posećivala Šveđanka Gun Bergman,
slavistkinja i njegov prevodilac na švedski jezik, žena Ingmara Bergmana. A rado viđeni gosti bili su i Bosiljka i Ilija Pušić, roditelji Ramba Amadeusa.

Foto: Aleksandra Mihajlović

 

U svojoj kući u Herceg Novom Ivo Andrić je našisao i deo Znakova pored puta i deo nedovršenog romana Omer Paša Latas, posthumno objavljen, zamišljen kao Sarajevska hronika.

Ostavite komentar