Slobodno vreme > Gurmanlook

JEDITE ČVARKE, ALI POSNE! Kako da SPREMITE omiljeni srpski DELIKATES za vreme VASKRŠNJEG POSTA

A kada ih probate bićete oduševljeni...

Izvor: K1info

Autor: krstarica.com/Anica Ninković

24/03/2024 > 21:55

podeli vest:

JEDITE ČVARKE, ALI POSNE! Kako da SPREMITE omiljeni srpski DELIKATES za vreme VASKRŠNJEG POSTA
Foto: Shutterstock


Znate li koje je tradicionalno srpsko jelo kome malo ko može da odoli? Pa, svakako su to čvarci. Pošto je u toku vaskršnji post evo jednog recepta za posnu verziju ovog čuvenog delikatesa. A kada ih probate bićete oduševljeni.

Naime, ovi čvarci se prave od komadiće soje što ih čini savršenim jelom za sve one koji poste ili su se opredelili za veganski način života.

Sastojci:

100gr soje u komadićima
1 kašičica soli
1 kašičica dimljene začinske paprike
2 lovorova lista
voda
ulje za prženje

Foto: Unsplash.com

 
Priprema:

Sipajte vodu u šerpu do pola, stavite dimljenu papriku, lovorov list i so. Kada smesa proključa, dodajte sojine komadiće i kuvajte 10 minuta.

Posle tog vremena ih procedite i ostavite nekoliko sati u cediljki, kako bi izašao sav višak tečnosti.

Ulje zagrejte u tiganju i na srednjoj vatri pržite oceđenu soju oko 20 minuta. Povremeno promešajte i regulišite temperaturu, ali ne postoji velika bojazan da će izgoreti.

Pržene čvarke izvadite na ubrus kako bi se ocedio eventualni višak ulja, dodajte još soli prema svom ukusu i uživajte.

Prijatno!

Ostavite komentar