Slobodno vreme > Gurmanlook

Ovo je najukusnija LENJA PITA, ali nije sa jabukama! Kada PROBATE recept sa VIŠNJAMA, uvek ćete je praviti

Priprema ove pite ne može da bude jednostavnija

Izvor: K1info/telegraf.rs

Autor: Ognjen Nestorović

18/02/2024 > 22:25

podeli vest:

Ovo je najukusnija LENJA PITA, ali nije sa jabukama! Kada PROBATE recept sa VIŠNJAMA, uvek ćete je praviti
Foto: Unsplash.com


Kada se pomene lenja pita, prvo nam na pamet padne ona od jabuka. Međutim, zašto da se odreknemo i nekih manje poznatih, ali i podjednako dobrih ukusnih varijanti ove pite?

Recept za lenju pitu sa višnjama ne može biti jednostavniji, a kada je budete probali, pravićete je samo od ovog crvenog voća.

Sastojci za lenju pitu sa višnjama:

Za testo:

1 margarina
500 g brašna
2 jaja
100 g šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kesica praška za pecivo
rendana kora jednog limuna
sok od pola limuna

Foto: Unsplash.com

 
Za nadev:

800 g višanja
5 kašika šećera
3 kašike mlevenog keksa

Priprema lenje pite sa višnjama:

Margarin sobne temperature iseckajte na manje komade, pa ga pomešajte sa šećerom, vanilin šećerom, jajima, sokom od limuna i njegovom rendanom koricom pa prvo zgnječite i onda ručnom mutilicom umutite.

Pomešajte brašno i prašak za pecivo pa dodajte smesi sa jajima i dobro sjedinite. Potrudite se da testo bude što tvrđe zamešeno. Potrebno je i da se ne ono ne lepi, pa ukoliko bude potrebe, dodajte još brašna sve dok ne prestane da vam se lepi po prstima.

Istanjite ga oklagijom koliko možete, prekrijte ga providnom folijom i ostavite u frižideru na pola sata.

U međuvremenu ocedite višnje.

Foto: Unsplash.com

 

Ohlađeno testo podelite na dva jednaka dela, pa prvo oklagijom još istanjite jedan deo i stavite ga u pleh koji ste podmazali i u kom ćete peći lenju pitu. Kada ga prenesete na pleh, viljuškom ga izbockajte. Potom mleveni keks pospite preko testa pa poređajte oceđene višnje i pospite ih sa malo šećera čisto da ne bi pustile još soka ili u zavisnosti koliko su vam višnje kisele.

Preko višanja pospite još keksa, pa drugi deo testa kao i prvi dobro istanjite i preklopite pleh. Testo fino ušuškajte sa strane i i njega izbockajte viljuškom.

Pecite je na 180 stepeni oko 45 minuta. Po završetku pečenja, izvadite je i dok je još topla pospite šećer u prahu. Sačekajte da se malo prohladi pa poslužite.

Ostavite komentar