Slobodno vreme > Gurmanlook

Pet predloga za BRZI LETNJI RUČAK! Uz MINIMALNO truda ODUŠEVITE svoje ukućane

Zaboravite na dugotrajno spremanje hrane i stajanje pored vrućeg šporeta tokom ovih visokih temperatura!

Izvor: K1info

Autor: Anđelina Mihailović

19/07/2024 > 07:00

podeli vest:

Pet predloga za BRZI LETNJI RUČAK! Uz MINIMALNO truda ODUŠEVITE svoje ukućane
Foto: Pexel.com


Ovog leta prepustite se uživanju u jednostavnim i osvežavajućim večerama koje su savršene za vruće letnje dane. Ova jela su brza za pripremu i pružaju odličan način da se osvežite nakon dugog i toplog dana. Evo nekoliko ukusnih i zdravih ideja za večeru koje će vas oduševiti:

1. Njoke u sosu čeri paradajza:
Sastojci:
  • maslinovo ulje
  • beli luk
  • čeri paradajz
  • pavlaka za kuvanje
  • mocarela

Foto: Pixabay.com

 

Propržiti beli luk na maslinovom ulju, potom dodati prepolovljene kriške ceri paradajza, kako bi pustio svoj "sok" i mesati dok se ne stvori gusta smesa. Nakon toga dodati pavlaku za kuvanje. Kad sos postane tečan, dodati skuvane njoke i šoljicu vode u kojoj su se njoke kuvale. Po ukusu dodati mocarela sir, što ce uciniti da jelo bude kremastije.

2. Avokado pesto pasta:
Sastojci:
  • testenina po želji
  • polovina avokada
  • indijski orah i/ili lešnik
  • bosiljak
  • pola limuna
  • čeri paradajz
  • biber
  • pavlaka za kuvanje

    Foto: Pixabay.com

     

U mikser staviti pola avokada, 2 cena belog luka, malo bibera, usitnjen indijski orah i bosiljak. Proprziti prepolovljen čeri paradajz, potom dodati sos od avokada i dodavati vodu i pavlaku za kuvanje dok se sve ne sjedini i postane kremasto. U sos dodati skuvanu testeninu i po želji dodati parmezan.

3. Patlidžan lazanje:
Sastojci:
  • patlidžan
  • tikvice
  • paradajz sos
  • parmezan
  • sir gauda

    Foto: Pixabay.com

     

Iseći patlidžan i tikvicu uzduž na jednake kriške i složiti na papir za pečenje. Preliti ih maslinovim uljem, posoliti, dodati ostale zacine po želji i ubaciti u rernu na 150 stepeni 10 minuta. Kada se ispeče, u vatrostalnu posudu sipati sos od paradajza i poređati jedan red patlidzana i isecenog trapista. Ponoviti postupak sa tikvicama i redjati tim redosledom nastaviti do vrha. Posuti parmezanom, staviti u rernu na 250 stepeni i peći 10-15 minnuta.

4.  Potaž od šampinjona:
Sastojci:
  • 500g šampinjoni
  • crni luk
  • kocka za supu od povrća
  • 4 krompira
  • 2 šargarepe,
  • pavlaka za kuvanje
  • biber
  • Foto: Pixabay.com

     

Sitno iseckan crni luk i šampinjone propržiti u dubljoj šerpi, potom dodati kocku za supu. Iseći krpompire i šargarepe na što manje kockice, kako bi se što pre skuvalo. Kad se kocka rastopi dodati 1l vode, isečen krompir i šargarepu. Kad se krompir i šargarepa skuvaju, štapnim mikserom izblendati sve sastojke iz šerpe. Ukoliko nemate štapni mikser, možete iskoristiti običan blender. Kada se sve sjedini dodati pavlaku za kuvanje, biber i ostale zacine po zelji. Mesati 2 min i posluziti.

5. Salata od špargle:
Sastojci:
  • 250g špargle
  • belo vino
  • dva manja krastavca
  • listovi nane
  • kivi
  • burata sir
  • pečeni pistaći
  • so, biber
  • maslinovo ulje
  • čen belog luka
  • limun
  • senf
  • med

    Foto: Pixabay.com

     

Krajeve špargle odrežite i sitno isecite. Propržiti ih u masninovom ulju sve dok ne smekšaju. Dodati belog vina, potom ostaviti šparglu da se ohladi. Maslinovo ulje, čen iseckanog belog luka, limunov sok, biber, kašičicu senfa i meda sjediniti u manjoj posudi. Ohlađene špargle pomešati sa sitno isečenog krastavca, kivija, listovima nane i prepečenim pistaćima. Preliti sve sastojke sa prethodno napravljenim sosem i promešati sve da se potpuno sjedine. Burata sir preseći i dodati maslinovog ulja.

 

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar