Slobodno vreme > Gurmanlook

Uživajte u omiljenom obroku bez uključivanja rerne! LAZANJA BEZ PEČENJA je idealna večera za letnje VRUĆINE

Ovo je recept za jelo sa mnogo povrća, koje se ne peče, sa par minuta kuvanja, a vreme njegove pripreme je od pola sata do četrdeset minuta

Izvor: K1info

Autor: easylife.rs/Anica Ninković

23/06/2024 > 21:05

podeli vest:

Uživajte u omiljenom obroku bez uključivanja rerne! LAZANJA BEZ PEČENJA je idealna večera za letnje VRUĆINE
Foto: Unsplash.com


Velike su vrućine, a vi ne želite da provedete u kuhinji ni minut duže nego što morate - dodatna temperatura koju razvija pečenje i kuvanje nikome ne prija. Ipak i dalje svi treba da jedu tri obroka dnevno i spremanje hrane je neophodno, ali ne mora obavezno da bude naporno i iscrpljujuće.

Donosimo vam recept za jelo sa mnogo povrća, koje se ne peče, sa par minuta kuvanja, a vreme njegove pripreme je od pola sata do četrdeset minuta. Ovo jelo je idealno za laganu večeru za celu porodicu, koje je spremno uz minimum napora.

Lazanja bez pečenja

Lagana večera za četvoro - lazanja sa povrćem, koja se ne peče, priprema se za manje od pola sata i puna je svežih letnjih sastojaka. Čeri paradajz i seckane tikvice se brzo kuvaju, stvarajući domaći sos prožet aromom origana i belog luka, rikota se razblaži sa malo mleka i namaže na slojeve kuvanih listova lazanje zajedno sa sosom.

Ovo jednostavno jelo sa testeninom služi se toplo ili na sobnoj temperaturi.

Za četiri porcije potrebno vam je: pakovanje testenine za lazanje, ulje za kuvanje u spreju, kašika maslinovog ulja, kilogram čeri paradajza, dve srednje tikvice iseckane na komade (mlade tikvice ne morate da ljuštite, ni da čistite semenke iz sredine), manja glavica crnog luka, kašičica i po soli koju ćete podeliti i plus so za kuvanje testenine, dva čena sitno naseckanog belog luka (možete ga i narendati), kašika svežeg sitno naseckanog origana i još origana za preliv, oko pola kilograma rikote, dve kašike mleka, rendani Pecorino Romano sir, za serviranje.

Foto: Unsplash.com

 
Priprema:

Skuvajte testeninu za lazanje u slanoj vodi, prema uputstvu na pakovanju, pripremite pleh podmazan sprejom za kuvanje i stavite jedan sloj lazanje.

U međuvremenu, zagrejte ulje u velikom tiganju na srednjoj jačini, dodajte paradajz, tikvice, luk i jednu kašičicu soli i dinstajte, povremeno mešajući, dok se paradajz ne raspukne (desetak minuta). Dodajte beli luk i origano i nastavite sa dinstanjem, mešajući, dok ne zamiriše (oko minut).

Umutite rikotu sa mlekom i polovinom kašičice soli u posebnoj posudi, dok smesa ne postane glatka. Filujte i slažite listove lazanje premazujući umućenom smesom i ukuvanim paradajzom i tikvicama. Odozgo pospite Pecorinom i origanom, isecite na četiri dela i poslužite toplo.

Prijatno!

Ostavite komentar