Ovo je recept za MOĆAN MAKEDONSKI AJVAR: Ukus je neverovatan, a pravi se na JEDNOSTAVAN NAČIN
Ajvar je specijalitet, posebno se cene recepti sa juga Srbije, pa kao što je leskovački dobio svoje zasluženo priznanje
podeli vest:

Iako se svakog septembra na sva usta priča o ajvaru, čini se da je ove godine akcenat na starinskim receptima. Pretražuju se stari kuvari, vade se bakine sveske i insistira se na proverenim načinima pripreme. Recept za makedonski ajvar upravo je jedan od takvih.
Ajvar je specijalitet, posebno se cene recepti sa juga Srbije, pa kao što je leskovački dobio svoje zasluženo priznanje, tako treba odati počast i makedonskoj verziji. Ako do sada niste pravili makedonski ajvar, pravo je vreme da to učinite.

Foto: Shutterstock
Recept za makedonski ajvar
Potrebno je:
- 10 kg crvene paprike
- 5 kg plavog patlidžana
- 1 l ulja
- 1 velika kašika šećera
- so po ukusu
Foto: Live Production
Priprema:
Paprike operite i ispecite u rerni ili na ćumbetu. Nakon pečenja stavite ih u plastične kese na par minuta kako bi omekšale što će olakšati guljenje kože. Kada se malo ohlade svaku papriku ogulite i očistite od semenki.
Zatim papriku složite i stavite u cediljku na najmanje 3 sata da se iscedi. Patlidžane ispecite na isti način, i ponovite ceo postupak kao sa paprikama. Kada se paprike i patlidžani ocede, sameljite ih na ručnoj mašini za mlevenje mesa. Zatim sve zajedno prebacite u veliki lonac u kojem ćete kuvati i stavite na laganu vatru.
Tokom kuvanja potrebno je da smesu neprestano mešate, a ulje da dodajete postepeno po jedan decilitar svakih 20 minuta. Mešajte neprestano jer ulje ne sme da izađe na površinu.
Foto: Live Production
Varjačom ravno pređite po dnu lonca, nakon čega treba da se vidi dno lonca, a to je znak da je ajvar gotov. So i šećer dodajte pri samom kraju, odnosno u zadnjih 20 minuta kuvanja, uz stalno probanje ajvara.
Dok se ajvar kuva, potrebno je da pripremite tegle, tako što ćete da ih operete, sterilišete i dobro osušite.
Kada sipate ajvar u tegle, prekrijte sa krpom da odstoji 24 sata. Zatim na vrh svake stavite malo ulja, povežite i zatvorite poklopcima i čuvajte na hladnom i mračnom mestu.
BONUS VIDEO:
Slavica Rokvić podelila RECEPT svoje majke za NAJUKUSNIJI DOMAĆI PINĐUR: Tajna ukusa je u jednoj namirnici
"Gotov pinđur, Smederevac, najlepši ukusi na ovom šporetu, a recept za pinđur moje majke Milke za mene najpši"
10.09.2024
GurmanlookCena tegle AJVARA u ITALIJI je samo 2 evra: Srbi tvrde da to nije "PRAVI", evo u čemu je caka
Evo kako da prepozbate pravi domaći ajvar
07.12.2023
ČuvarkućaJelena PRAVI AJVAR i ništa ne baca: Od ostataka PEČENE PAPRIKE pravi sapune i maske za LICE, pa zarađuje i van sezone
Kada je ostala bez posla pre dve i po godine morala je da krene da zarađuje za život i tada je otvorila zanatsku radionicu
19.10.2023
ČuvarkućaNAJBOLJI AJVAR pravi se u - DIMITROVGRADU: Završena 10. sezona karavana IZAĐI MI NA TEGLU
Kraljica ajvara za 2023. je Aleksandra Krumov, kapiten ekipe "Domaćice iz Caribroda"
08.10.2023
ReportažaREŠENjE NAM JE PRED NOSOM Mogu da ga vide samo oni koji imaju više grama u mozgu nego u nosu
Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige, objasnio je gde leži izlaz iz krize u kojoj se naše društvo nalazi.
pre 1 sat
Kolumna
Ostavite komentar