
Spremite ZIMNICU poput najboljih domaćica: Tradicionalni recept za TURŠIJU koju će obožavati cela porodica
Turšija je pravi klasik srpske kuhinje, a svaka domaćica ima svoj poseban recept koji se prenosi s kolena na koleno
podeli vest:

Ova zimnica ne samo da je savršena uz razna jela, već idealan zimski prilog u svakoj kući. U nastavku vam donosimo recept koji će vas inspirisati da pripremite ovu ukusnu salatu.
Sastojci:
- 2 kg krastavaca
- 1 kg karfiola
- 1 kg šargarepe
- 1 l vode
- 250 ml vinskog sirćeta
- 100 g soli
- 100 g šećera
- 2-3 čena belog luka
- 10 zrna bibera
- 5 zrna suve ljute paprike (po želji)
- 2 lovorova lista

Foto: Freepik.com
Priprema:
Operite i očistite povrće. Krastavce možete seći na kolutove ili ostaviti cele, papriku prepolovite, a karfiol podelite na cvetiće. Šargarepu iseckajte na kolutove ili na veće komade.
U šerpu stavite vodu, sirće, so, šećer, biber, lovor i oljušteni beli luk. Pustite da provri, a zatim kuvajte još 5 minuta.
U sterilisane tegle stavljajte redom povrće, počevši od krastavaca, pa dodajte šargarepu, papriku i karfiol. Pokušajte da povrće smestite što čvršće, ali pažljivo, kako ne bi popucalo.
Prelijte vruću salamuru preko povrća tako da bude potpuno pokriveno. Čvrsto zatvorite tegle i okrenite ih naopako. Ostavite da se ohlade, a zatim ih čuvajte na tamnom i hladnom mestu.
Dodatni saveti za najbolju turšiju
- Sezonski izbor: Birajte sveže i zrelo povrće, jer će to uticati na ukus vaše turšije.
- Slobodno eksperimentišite sa dodatnim začinima kao što su peršun ili celer.
- Ako želite da turšija duže traje, dodajte više soli i sirćeta.
Tursija je neizostavni deo srpske tradicije, a njena priprema može biti prava zabava za celu porodicu. Uživajte u svakom zalogaju, jer ništa ne može zameniti domaći ukus! Pripremite svoju savršenu turšiju i obradujte svoje najmilije ukusima iz prošlosti.
BONUS VIDEO
Ovaj obrok je spremljen s dušom! Probajte PATLIDŽAN SALATU sa Svete Gore
Salata od plavog paradajza je dokaz koliko može biti ukusan sam po sebi uz dodatak vrlo malo jednostavnih sastojaka
25.09.2024
GurmanlookJEDNOSTAVNO, a preukusno! Probajte brze slane palačinke sa povrćem
Eksperimentišite sa različitim vrstama povrća ili dodajte sir za bogatiji ukus
22.09.2024
GurmanlookOVO je TRIK pomoću kog možete OLJUŠTITI PARADAJZ za ZIMNICU! Nikad brže neće biti spreman za kuvanje
Kada se priprema sok od paradajza potrebno je oljuštiti ga, što domaćicama zpravo oduzima i najviše vremena kada je priprema zimnicu pitanju
15.09.2024
GurmanlookOvaj sočni KOLAČ SA MALINAMA I KEKSOM je čista fantazija! Potrebno vam je 10 minuta posla i samo 4 sastojka
Leti volimo brzinske recepte koji se lako spremaju, a kad probate ovaj bićete oduševljeni
09.09.2024
Gurmanlook
Ostavite komentar