Slobodno vreme > Gurmanlook

U slast da se jede! BUTKICA u sosu od MEDA savršen izbor za vikend ručak

Ide vikend, a zna se da je najbolji ručak kada ima mesa, a uz to je i slatko - kao med

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

12/10/2024 > 09:00

podeli vest:

U slast da se jede! BUTKICA u sosu od MEDA savršen izbor za vikend ručak
Foto: Pixabay.com


Ako ste ljubitelj jela koja kombinuju slatko i slano, butkica u sosu od meda je pravi specijalitet koji će oduševiti vaše nepce. Ova ukusna kombinacija sočnog mesa i karamelizovanog, blago slatkastog preliva može biti savršen izbor za nedeljni ručak ili posebne prilike. A sada, hajde da otkrijemo recept kako da spremimo ovo pravo malo remek-delo!

Sastojci za butkicu u sosu od meda:

1 veća butkica (oko 1,5 kg)
3 - 4 čena belog luka
2 kašike meda
1 kašika senfa
1 kašika soja sosa
100 ml piva ili belog vina
2 kašike maslinovog ulja
So i biber po ukusu
1 kašičica timijana
Malo svežeg peršuna za dekoraciju

Priprema butkice u sosu od meda

Priprema mesa: Butkicu najpre operite i dobro osušite kuhinjskim papirom. Zarežite kožu na nekoliko mesta, kako bi se meso lepše ispeklo, a začini bolje upili. Premažite butkicu solju, biberom i sitno seckanim belim lukom. Ostavite je da odstoji 15-ak minuta kako bi upila arome.

Priprema sosa od meda: U manjoj posudi pomešajte med, senf, soja sos, maslinovo ulje i pivo ili vino. Dobro promešajte dok se med ne otopi i smesa ne postane glatka. Ovaj sos će dati mesu fantastičnu karamelizovanu koricu i bogat ukus.

Prženje butkice: U većoj tiganju ili šerpi zagrejte malo ulja i zapecite butkicu sa svih strana dok ne dobije zlatno-smeđu boju. To će joj dati onu savršenu koricu koja svi vole.

Pečenje: Prebacite butkicu u pleh za pečenje. Prelijte je sosom od meda i timijanom, pa pokrijte folijom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 2 sata. Na svakih pola sata prelivajte butkicu sosom iz pleha, kako bi bila sočna i puna ukusa.

Karamelizacija: Nakon što je meso lepo omekšalo, skinite foliju i pojačajte temperaturu na 200°C. Pecite još 15-ak minuta dok se butkica ne lepo karamelizuje i dobije sjajnu, hrskavu koricu.

Posluživanje: Kada je butkica gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da odstoji 10-ak minuta pre sečenja. Poslužite je uz pire krompir, pečeno povrće ili svežu salatu. Prelijte je preostalim sosom iz pleha i pospite svežim peršunom.

Saveti za savršen rezultat

Ako volite dublje ukuse, možete dodati malo cimeta ili karanfilića u sos za bogatiji miris.
Med možete kombinovati i sa senfom sa zrnima ili dodati malo ljutog sosa ako volite pikantnije varijante.

Butkica u sosu od meda predstavlja savršeno jelo za sve prilike, bilo da pravite obrok za porodicu ili prijatelje. Bogatstvo ukusa, jednostavnost pripreme i prelepa kombinacija slatkog i slanog garantuju uživanje uz svaki zalogaj.

 

Ostavite komentar