Slobodno vreme > Hi-Tech

Postoji način kako da SPASITE TELEFON ako vam UPADNE U SLANU VODU

Naravno to nije moguće u svakoj situaciji, ali postoje postupci koji mogu pomoći da telefon sačuvate i osposobite za normalan rad

Autor: b92

17/08/2022 > 07:43

podeli vest:

Postoji način kako da SPASITE TELEFON ako vam UPADNE U SLANU VODU
Foto: Pixabay.com


Otišli ste na more i uživate u odmoru, ali u trenutku nepažnje telefon vam isklizne iz ruku ili ga u džepu ponesete na plivanje. Evo nekoliko saveta šta da uradite kako bi situacija u kojoj ste se našli bila bezazlena.

Prvo ga što pre izvucite

U slučaju da niste u situaciji u kojoj bi odlazak po telefon bio opasan, trebalo bi da pokušate da ga pronađete i što pre izvučete iz vode. 

Ugasite uređaj i osušite ga

Pronašli ste telefon? Odmah ga ugasite. Pomoću čistog peškira osušite ga i, u zavisnosti od modela, izvucite telefon iz maske. Nakon toga, što zavisi od starosti modela, izvadite SIM karticu, memorijske slotove i bateriju.

Ako je vaš smartfon u vodootpornoj maski ili ima IP sertifikat koji garantuje zaštitu od vode, samo ga ugasite i isperite slatkom vodom. Obrišite ga peškirom i pustite da se suši nekoliko sati pre nego što opet pokušate da ga upotrebite.

Ali ako nije vodootporan, ne stavljajte ga u pirinač, jer to neće pomoći. Pirinač neće uraditi ništa, a voda će se osušiti i telefon ostaviti punim kristalizovane soli koja će za to vreme korodirati elektroniku. 

Foto: Pixabay.com

 
Ako je moguće, rastavite telefon

Ako ste dovoljno stručni da rastavite uređaj, koristite ispravne alate i uradite to što je pre moguće. Sajt iFixit objavljuje besplatne vodiče koji uključuju detaljne korake o rastavljanju brojnih popularnih smartfona.

Nakon što ste otvorili uređaj, unutrašnjost isperite destilovanom vodom i veoma pažljivo uklonite koroziju uz pomoć meke četkice i ostavite ga u 90-procentnom alkoholu jedan sat, mešajući povremeno kako biste izvukli vodu. Nakon toga izvucite delove i ostavite ih da se suše 24 sata. Potom ih ponovno spojite i proverite da li uređaj radi. Ako radi, uspeli ste. Ako ne, vreme je za odlazak u servis ili u prodavnicu po novi uređaj

Kada je vreme za servis?

Rastavljanje uređaja, naravno, traži određeno tehničko znanje i alate za sigurno otvaranje modernih pametnih telefona - bez oštećivanja. Ako vam se čitava procedura čini komplikovanom, što pre ga odnesite u servis. Recite im da vam je uređaj pao u more i oni će znati šta je potrebno da se uradi. Telefon će u svakom slučaju morati da se rastavi i očisti.

Ako ga ne žele da ga poprave, odnesite ga u neki drugi servis. Ukoliko pak imate iPhone, javite se službenoj prodavnici ili servisu

Ostavite komentar