Slobodno vreme > Mozaik

Da li znate ZAŠTO u restoranima UVEK PRVO IZNOSE HLEB? Sve je urađeno vrlo SMIŠLJENO

Razloga je nekoliko, i svi su veoma proračunati

Autor: K1 info/ vecernji.hr

04/08/2022 > 15:45

podeli vest:

Da li znate ZAŠTO u restoranima UVEK PRVO IZNOSE HLEB? Sve je urađeno vrlo SMIŠLJENO
Foto: Unsplash.com


Kuvar Rus Adams iz Vašingtona otkrio je na društvenoj mreži Quora zašto pre naručene hrane u restoranima gosti dobiju pecivo, perece ili hleb. Svoje mišljenje su u komentarima podelili i još neki korisnici.

- Kao prvo, od ovih peciva ćete biti žedni. Žedni ljudi onda naručuju još pića, a to znači i bolja zarada. Drugo, hleb ili bilo šta slično pokreće probavu i od njega samo dodatno ogladnite. Baš zato se događa da ljudi naruče više nego što mogu da pojedu, a kasnije kažu kako su se zaleteli. Poslednji razlog je taj što kada ljudi u restoranima imaju zanimaciju, što je u ovom slučaju jedenje hleba, onda nisu dosadni i ne traže stalno konobare - napisao je Adams.

Evo još nekih "objašnjenja".

Javio se i Džo Kolela koji je nekada bio vlasnik restorana i podelio svoje iskustvo.

- Jedini razlog zašto smo mi ljudima davali hleb pre glavnog jela bio je da se uspori sama porudžbina, odnosno da kuvari sve stignu da pripreme. Konobar će uzeti porudžbine od ljudi redom kako su dolazili, a dok čekaju se posetiocima daje hleb. Da zaključimo, ovo nema nikakve veze s time što su konobari dobri i ljubazni i žele da vam poklone hleb, već se jednostavno koriste ovim trikom zbog sebe.

Kimberli Luis je bila konobarica i otkrila kako hleb ima jedino manipulativnu ulogu.

- U italijanskom restoranu u kom sam radila, imali smo oko dva minuta za to da svima odnesemo hleb na sto od kada su seli. Morali smo da izračunamo količinu i da ga začinimo. Potom smo morali u roku od pet minuta da im donesemo novi hleb, ako su postojeći pojeli. Zašto? Jer su gosti toliko naporni. Ovo je zapravo samo sredstvo. Kada sednete i čekate postajete nestrpljivi, a hleb okupira ljude i vreme će jednostavno brže proći. Da skratimo: hleb se servira zato što su posetioci nestrpljivi.

Foto: Unsplash.com

 

Ostavite komentar