Slobodno vreme > Mozaik

Svi, redovno, koristimo skraćenicu OK, a da li znate KAKO JE NASTALA i ŠTA ZAPRAVO ZNAČI

Za sada najuverljivija teorija je da je skraćenica nastala pre oko 150 godina u Bostunu

Izvor: K1info

07/04/2023 > 09:22

podeli vest:

Svi, redovno, koristimo skraćenicu OK, a da li znate KAKO JE NASTALA i ŠTA ZAPRAVO ZNAČI
Foto: Shutterstock


"OK" je jedna od najčešćih skraćenica koju koristimo, ali ona se, istorijski gledano, ne upotrebljava toliko dugo.

Naime, stara je samo 150 godina, a korene vuče iz Bostona iz 19. veka. Zanimljivo je da niko nije namerno izmislio ovu skraćenicu, već je u pitanju bila urednička šala koja se igrom slučaja proširila među stanovništvom, 24sata.hr.

Sve je počelo u kancelariji Čarlsa Gordona Griba iz lista Boston Morning Post, prenosi Smithsonian Magazine. Godina je bila 1839, a među novinarima su skraćenice bile u modi. Ovaj trend proizveo je mnoge neuspešne izraze poput recimo, "OW", izraz sličan "OK". On je trebalo da bude skraćenica za "oll wright", gramatički neispravnu verziju fraze "all right" (u redu).

Foto: Pixabay.com

 

"OK" se prvi put pojavio kao skraćenica za "Oll Korrect" (sve tačno) i izraz je objavljen u satiričnom članku o gramatici. Međutim, poreklo reči otkriveno je tek 1960-ih, kada je etimolog Alen Rid pokušavao da otkrije njenu genezu. Postojale su teorije da je možda došla iz Evrope, da je u pitanju bio nadimak za keks korišćen u Američkom građanskom ratu ili skraćenica za telegrafski izraz "Open Key". Ispostavilo se da ništa od toga nije tačno.

Kako navodi 24 sata, drugi su opet pogrešno mislili da je američki predsednik Martin Van Buren izmislio taj izraz u svojoj predsedničkoj kampanji, u kojoj je slogan "Glasaj za OK" bio vezan i za njegov rodni grad i njegov nadimak, "Old Kinderhook". Ali Van Buren je samo popularizovao ovaj izraz, koji je već postojao pre njega.

Iako je Rid pokazao kako se tokom vremena "OK" počeo sve više da se koristi u Severnoj Americi i svetu, neki sumnjaju u njegovu teoriju i i dalje insistiraju na tome da reč zapravo ima mnogo ranije poreklo.

 

Ostavite komentar

Dejan Ciric

Oll korrect ?! Možda na indijanskom.

07.04.2023 17:51