Slobodno vreme > Mozaik

ŽENE, pažnja! LOŠ grudnjak UZROKUJE SMETNJE u probavi, disanju i glavobolje

Bez obzira koliko vam se dopada, ako nije po vašoj meri - nikako ga ne kupujte

Autor: K1 info/ zenasamja.me

13/06/2023 > 21:12

podeli vest:

ŽENE, pažnja! LOŠ grudnjak UZROKUJE SMETNJE u probavi, disanju i glavobolje
Foto: Freepik.com


Najčešća greška žena pri izboru grudnjaka je podcenjivanje obima leđa, a precenjivanje veličine grudi. Zbog ovoga čak četiri od pet dama redovno nose neodgovarajući grudnjak.

Kao posledica pogrešno izabrane veličine, žene smanjuju trake na leđima da bi čvršće držale grudi u korpicama, a to povlači ramena unazad i vrat prema napred. Tada se javljaju problemi s držanjem, bol u kičmi, ali i osip i probavne smetnje, piše Daily Mail. 

Zaobljena ramena, glavobolje, grbe na leđima, gorušica i problemi s disanjem posledica su neodgovarajuće veličine grudnjaka koji pritiska grudni koš, stavlja ramena u neprirodni položaj i urezuje se u kožu.

- U više navrata smo povezali pritužbe žena na bolove u vratu i leđima s lošim brushalterima koji im ne pristaju - tvrdi fizijatar Ričard Mur.

On dodaje da neodgovarajući grudnjaci pritiskaju dijafragmu, a ako se nose ceo dan remeti se i mehanizam disanja, pa su u direktnoj vezi sa smanjenim krvotokom, pa čak i sindromom iritabilnog creeva.

Evo o čemu treba da vodite računa kako biste izabrale odgovarajući grudnjak.

Foto: Freepik.com

 
Bretele

Ne smeju da se u se urezuju u kožu, već treba da pristaju čvrsto i udobno. Zadnji kraj bretela i traka gde se grudnjak zakopčava ne smeju da se podižu na leđima. Za proveru da li je bretela na leđima preuska upotrebite test sa dva prsta koja bi trebalo da mogu da stanu ispod grudnjaka na leđima

Žice

Napomena: Grudnjaci sa žicama nisu preporučljivi za trudnice ili dojilje kao i žene sa ugrađenim silikonima.

Žice ne smeju da se urezuju ili da strče van korpe, već treba prirodno da "leže" ispod grudne kosti do rebara. Ako pritiskaju rebra, potreban je veći broj. Ako grudi ispadaju s donje strane korpe na prsima, tada vam verovatno treba grudnjak manjeg obima sa većim korpicama.

Ostavite komentar