Slobodno vreme > Mozaik

Kada bi svi roditelji radili OVE DVE STVARI, deca bi nam odrastala u ZDRAVIJE I SREĆNIJE ljude

Gotovo svi odlični roditelji imaju dve karakteristike koje garantuju da će jednoga dana njihovo dete izrasti u dobro vaspitanu i srećnu osob

Izvor: K1info

06/07/2023 > 18:09

podeli vest:

Kada bi svi roditelji radili OVE DVE STVARI, deca bi nam odrastala u ZDRAVIJE I SREĆNIJE ljude
Foto: Shutterstock


Klinički psiholog Nadene van der Linden otkrila je za portal Motherly koje karakteristike imaju roditelji koji na dobar način odgajaju svoje dete.

Gotovo svi odlični roditelji, tvrdi ona, imaju dve karakteristike koje skoro da garantuju da će jednoga dana njihovo dete izrasti u dobro vaspitanu i srećnu osobu.

Ovo su dve karakteristike koje imaju svi odlični roditelji:

Nisu skloni kritikuju

Kako objašnjava psiholog, odlični roditelji nikada ne kritikuju dete zbog njegovih izbora, interesa ili ponašanja. Umesto toga, na miran način i na sopstvenom primeru pokazuju kako se treba ponašati. 

Istraživanja su pokazala kako preterano kritikovanje deteta može da dovede do negativnih posljedica za njegovo mentalno zdravlje, a deca koja odrastaju s takvim roditeljima sklonija su teskobi, depresiji i zatvaranju u sebe.

Foto: Freepik.com

 

Podstiču detetove interese i ideje

Mnogi roditelji još pre rođenja deteta imaju određene planove i ideje za njega, ali stvarnost je nešto drugačija. S obzirom na to da je dete osoba s sopstvenim idejama i interesima, Linden otkriva kako je karakteristika odličnih roditelja podsticanje istih.

- Kada ne podravamo detetove želje i interese, već ga prisiljavamo na neke stvari koje očigledno ne želi, to može da ima štetne posledice. Naime, deca se u tom slučaju često osećaju neuspešno, pod velikim su pritiskom i skloni su da potpuno izbegavaju određene aktivnosti koje su ih donedavno zanimale - objašnjava psiholog.

Ostavite komentar