Slobodno vreme > Mozaik

TATE, OBAVEZNO PROČITAJTE OVO: Psiholog objašnjava KAKO OČEVI UTIČU na izbor PARTNERA SVOJIH ĆERKI

Otac koji je prisutan i nežan podstiče ćerku da traži vernog i pouzdanog partnera, tvrdi doktorka Linda Nilsen

Izvor: K1info

07/10/2023 > 16:33

podeli vest:

TATE, OBAVEZNO PROČITAJTE OVO: Psiholog objašnjava KAKO OČEVI UTIČU na izbor PARTNERA SVOJIH ĆERKI
Foto: Shutterstock


Odnos oca i ćerke je jedinstven. Dobra ili loša – veza je uvek tu. Ono što privlači pažnju psihologa je kako očevi, bili više ili manje prisutni, utiču na svoje ćerke. 

Tim pitanjem se pozabavila i psiholog Linda Nilsen, autorka knjige “Between Fathers and Daughters: Enriching and Rebuilding Your Adult Relationship”.

Ona je pokušala da pokaže da roditelji utiču na odluke svojih ćerki i po pitanju karijere, ali i ličnog ukusa i akademskog uspeha. Takođe, posebno naglašava da prisutnost ili odsutnost oca može da utiče na izbore koje će žena donositi u budućnosti u svojim ljubavnim vezama.

- Otac koji je prisutan i nežan podstiče ćerku da traži vernog i pouzdanog partnera. Jedna od najčešćih osobina kod žena nežnih roditelja je odlučnost pri donošenju odluka. A s tim dolazi i samopouzdanje. Nema straha od izražavanja mišljenja ili odbijanja loših kandidata - kaže ona, prenosi Index.hr.

Foto: Shutterstock

 

Prema njenim navodima, ćerke koje osećaju ljubav svojih očeva traže stabilne veze koje nadahnjuje mir.

- Očinska blizina može nesvesno pomoći adolescentima da manje greše pri odabiru partnera. Takve devojke su obično samopouzdanije u društvu dečaka i nikome neće dozvoliti da ih iskorišćava. One ne žele da imaju više partnera – naprotiv, teže suprotnom - pojasnila je.

S druge strane, odsutnost oca negativno utiče na karakter devojčice. One koje imaju nestabilan odnos s ocem verovatnije će odabrati partnera sa kojim će se sukobljavati.

- Takve devojke su sklone da ulaze u odnose u kojima sebe doživljavaju inferiornim - poručila je.

Na kraju, kako očevi utiču na ljubavne odnose svojih ćerki, objasnila je kroz zanimljivu metaforu.

- Zdrava privrženost ocu je kao odlazak na pijacu punog želuca. Birate proizvode s više strpljenja i odlučujete se za zdravije opcije. Loša očinska veza je poput odlaska u kupovinu praznog stomaka. Kupujete prvo što poželite, bez obzira na to je li dobro ili loše za vaš organizam - zaključila je, prenosi Bright Side.

Ostavite komentar