Vesti > Društvo

ZBOGOM PAMETI: Roditelji do 5. godine DETETA objave i više od 1.000 njegovih FOTOGRAFIJA na DRUŠTVENIM MREŽAMA

Ana Selak smatra da je neophodno da zakon reguliše ovu oblast, jer je neophodno da vodimo računa o najboljem interesu maloletnog deteta

Izvor: K1info/rts.rs

24/07/2023 > 08:03

podeli vest:

ZBOGOM PAMETI: Roditelji do 5. godine DETETA objave i više od 1.000 njegovih FOTOGRAFIJA na DRUŠTVENIM MREŽAMA
Foto: Unsplash.com


Pošto je vlasnik Facebook-a na Instagramu objavio fotografije svoje dece čija lica je prekrio velikim žutim smajlijem, otvorilo se mnogo pitanja.

Koliko su društvene mreže sigurne, ako njihov vlasnik nema poverenja u njih? Da li treba objavljivati slike najmlađih i gde je granica? 

Kada je Mark Zakerberg 4. jula podelio fotografiju svoje porodice na Instagramu, dve stvari su privukle pažnju javnosti: prugasti kaubojski šešir na glavi prvog čoveka "Mete" i veliki emodžiji koji skrivaju lica njegove dece.

Neki korisnici ove društvene mreže su odluku da zamagli lica videli kao odraz Zakerbergove brige za privatnost zbog deljenja slika svoje dece na mreži, uprkos tome što je stvorio ogromne platforme koje omogućavaju milionima drugih roditelja da upravo to rade.

Foto: Pixabay.com

 

Bojana Stanojević, influenserka i edukatorka, majka dva dečaka, smatra da u 21. veku ne možemo pobeći od digitalnih medija.

- Međutim, ono što bih ja savetovala drugima jeste da vode računa o tome na koji način izlažu decu u javnosti tako da ne bude situacija zbog koje će se oni jednog dana sramiti - napominje Stanojevićeva.

Smatra da do sada nije bila u situaciji da su se fotografije njene dece pojavile u negativnom kontekstu, niti da ih je neko neovlašćeno preuzeo, jer se trudi da kontekst fotografija svoje dece koje objavljuje bude umeren i u normalnom okruženju.

- Zaista bih ovim putem apelovala, evo sezona je godišnjih odmora, apelovala bih na ljude da ne slikaju decu na plaži, golišave u kupaćim kostimima jer to zna često da bude zloupotrebljeno na crnom tržištu. Znamo svi kako to funkcioniše - naglašava Stanojević.

Foto: Unsplash.com

 

Takođe, dodaje, svi oni koji imaju javne profile na društvenim mrežama, kao meru predostrožnosti, ne bi trebalo da objavljuju slike u realnom vremenu i ne bi trebalo da označavaju lokacije gde se dete nalazi, u koju školu ide, šta trenira i slično.

Podaci pokazuju da roditelji do pete godine deteta objave i više od hiljadu njegovih fotografija.

Advokatica Ana Selak, naglašava da je ova tema ekstremno važna i važno je da roditelji znaju da pre svega moraju da brinu o pravu na privatnost same dece. Deci jeste zanimljivo da gledaju svoje fotografije na društvenim mrežama, ali deca ne mogu da shvate značaj i opasnosti koje stoje iza toga.

- Mi možemo da pričamo sa decom, ali mi kao laici ne možemo da budemo sigurni u to da deca shvataju značaj svojih fotografija. Ovo što je vlasnik Fejsbuka uradio jeste alarmantno. Niko bolje od njega ne može da zna gde idu naše fotografije. Ako je on prekrio lica svoje dece, to nam govori dovoljno o tome koliko su te fotografije zaštićene - naglašava advokatica.

Foto: Freepik.com

 

Mi jesmo autori fotografija, ali kada ih objavimo na društvenim mrežama, one mogu da koriste tu fotografiju i dalje da je distribuiraju, napominje Ana Selak. Mi ostajemo njen autor, ali ne utičemo na to gde ona kasnije ide i na koji način se koristi.

Ove stvari su obuhvaćene i Krivičnim zakonom u kome stoji da je neovlašćeno fotografisanje kažnjivo, kao i neovlašćeno objavljivanje fotografija.

Influenserka Bojana Stanojević pak smatra da je dovoljno pridržavati se pomenutih mera predostrožnosti i objavljivati fotografije primerenog sadržaja, koje po njenom mišljenju ne mogu biti zloupotrebljene.

- Smatram da nema ništa loše u tome ako podelimo neke lepe trenutke sa javnošću - jasna je Stanojević. 

Foto: Freepik.com

 

Ana Selak smatra da je neophodno da zakon reguliše ovu oblast jer je neophodno da vodimo računa o najboljem interesu maloletnog deteta, a to ne može pojedinac ili roditelj sam, već mora sistemski da bude uređeno.

- Mi imamo zakon o zaštiti ličnih podataka, ali ne i ono što ima Evropa. Evropa ima skup naziv privatnost. Mi još ne dajemo dovoljno značaja tom nazivu. Mogli smo da ubacimo i privatnost u taj zakon o zaštiti podataka o ličnosti. Samo da bismo podigli svest ljudi koliko je ona značajna - ističe advokatica.

Ova tema za sada nije sporna kod nas, ali recimo, može biti sporna u nekim sudskim postupcima kada jedan roditelj koji vrši roditeljsko pravo objavljuje fotografije, a nema saglasnost drugog roditelja. Takve stvari se već dešavaju na sudovima.

- Moramo da shvatimo značaj privatnosti. Ako ne vodimo računa o svojoj, svakako smo vlasni i obavezni da vodimo računa o dečjoj. Može da se zloupotrebi i porodična fotografija tako što će se ukrasti identitet deteta. To nije nezamislivo i to se dešava - ističe Ana Selak.

Foto: Pixabay.com

 

Ova problematika je različito regulisana od zemlje do zemlje. U Sloveniji postoji zakon koji zabranjuje da roditelji zarađuju na osnovu dece. U Francuskoj deca mogu da tuže roditelje ukoliko osećaju da su povređeni ili da im je povređeno dostojanstvo.

- Ono što činimo danas će uticati na privatnost naše dece za 20 godina. Mi toga nismo ni svesni. Znači, potez vlasnika Fejsbuka mnogo govori o onome ko to želi da shvati“, zaključuje gošća Jutarnjeg programa - advokatica Ana Selak.

Ostavite komentar