Slobodno vreme > Mozaik

Ovo su BIZARNE NAPRAVE koje su DAME nekada koristile za LEPŠI IZGLED

Mada, za nekih 100 godina i ove današnje će verovatno nekome da izgledaju bizarno

Autor: K1 info/ pixelizam.com

25/09/2022 > 21:36

podeli vest:

Ovo su BIZARNE NAPRAVE koje su DAME nekada koristile za LEPŠI IZGLED
Foto: Printscreen


Od krema koje "čudesno" zatežu lice i brišu bore, pa sve do milion varijanti fitnes sprava koje nam garantuju ravan stomak, vitko telo i besprekornu lepotu – kozmetička industrija nas prati u stopu i konstantno bombarduje novim proizvodima.

Na našu sreću, ove današnje "naprave" izgledaju makar malo prihvatljivije od onih iz prošlog veka – a sigurni smo da su i daleko bezbolnije.

Foto: Printscreen

 
Sprava za rupice na obrazima

Isabela Gilbert mora da je prošla pravi pakao u životu sa nedostatkom rupica na obrazima, jer šta bi drugo moglo da natera nekoga da izume spravu koja ih pravi?

Godine 1936. Isabela je izumela ovu neobičnu napravu koja je obećavala "fini set rupica na obrazima". Nismo sigurni kakvi su bili rezultati nošenja sprave, i da li ih je uopšte bilo.

Foto: Printscreen

 
Pojas za nos

Za sve one koji su živeli u ranom 20. veku, a nisu bili zadovoljni izgledom svog nosa, prva opcija je bila skupa i bolna plastična operacija. Druga opcija: Trados – oblikovatelj nosa.

Model 22 bio je prilično popularan 1918. godine, ali “specijalista za lice” M. Trileti, konstruktor ove sprave, nije se zaustavio samo na tom modelu. Do 1928, Trileti je bio “stručnjak za oblikovanje nosa” koji je ponudio brzu, "bezbolnu" i stalnu korekciju nosa svojim novim Modelom 25.

Foto: Printscreen

 
Reduktor brade i ulepšivač

Imate problematičan podbradak? Nema razloga za brigu! “Reduktor brade i ulepšivač” profesora Eugena Maska je tu da spase dan (i vaš izgled).

Ovaj uređaj iz 1890. godine navodno je mogao da eliminiše "dvostruku bradu" (podvaljak), naravno, uz pretpostavku da povlačite kablove dovoljno jako (ako vam nije jasna rečenica, pogledajte pažljivo sliku "Reduktora").

Foto: Printscreen

 
Gumena maska za lice

Svi koji su imali "defekt lica“ u 1912. godini bili su srećni što među njima živi, hoda i smišlja nove sprave Lilijan Bender, koja je i izumila ovaj super udobni uređaj koji je obećavao “uklanjanje bora i viška mesa” putem potpuno podesive gumene maske.

Ovaj uređaj, koji izgleda kao korset za lice, verovatno je poslužio i kao inspiracija za masku doktora Hanibala Lectora u filmu "Kad jaganjci utihnu“.

Foto: Printscreen

 
Mikrometar lepote

Maksimilijan Faktorovic, koji je otvorio malu prodavnicu kozmetike 1909. godine, pored vrhunskih karmina i maskara imao je jedan poprilično zanimljiv izum – Mikrometar lepote.

Mikrometar je osmislio 1932. godine, a služio je kao instrument dizajniran za otkrivanje nedostataka na licu žene, nedostataka koji bi posle mogli da budu korigovani šminkom “iskusnog operatera”.

 

 

 

Ostavite komentar